Dušičky v době koronaviru: Na hřbitov můžeme a dušičkové zboží koupíme i v neděli

31. říjen 2020

Na nápor návštěvníků se připravují správy hřbitovů v celém regionu. S blížícími se dušičkami přichází mnoho lidí uctít památku svých blízkých. Letos ale kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 musí dodržovat rozestupy nebo nosit  roušky.

Paní Zdeňka z Vrbna pod Pradědem s povinností nosit roušku problém nemá. Horší to podle ní bude s dodržováním rozestupů. „Je to vlastně i příležitost vyměnit pár vět mezi sebou,“ říká.

Vrbenský hřbitov má i vnitřní prostory. V kolumbáriu jsme při natáčení reportáže potkali paní Libuši s manželem. Podle ní je nařízení v pořádku a se známými se raději vůbec nezastavuje. „Máme už věk a máme obavy, abychom neskončili tam, kde končí mnoho našich vrstevníků,“ dodává.

„Určitě budou vnitřní i venkovní prostory dozorovány kamerovým systémem. Na mobilu mám možnost se dívat na hřbitov a veškeré prostranství,“ říká koordinátor pohřebnictví Petr Čuj. Podle něj ale nebude snadné lidem zakazovat takovou přirozenost, jakou je povídání si v hloučcích. „To je asi nejhorší omezení, protože ti lidé potkají někoho, koho znají z dřívějška. A přesně o tom ty svátky jsou. Ale věřím tomu, že lidé budou zodpovědní, koordinovaní,“ dodává.

Písmo na hrobech se seká dřív

„Památka zesnulých, to je každým rokem stejné. Lidé to chtějí mít pěkné, někdy se i předhánějí, kdo to má pěknější,“ říká kameník z Těrlicka Roman Sedlák. „Před Dušičkami má každý kameník napilno. Ale někdy se stává, že lidé by chtěli nápis, a když se zeptám na datum úmrtí, tak je to třeba i deset let zpátky. A vždycky to zdůvodňují návštěvou nějaké rodiny z Německa a podobně,“ dodává.

„Je velký rozdíl, jestli si někdo přijde nechat rekonstruovat hrob, nebo si přisekat písmo. S tím přisekáním písma to lidé nechávají na poslední chvíli a pak se diví, že to nejde. To se nám stává často. Písmo, které se seká přímo na hřbitově, tak se v takové zimě už neseká,“ vysvětluje Kateřina Kocurová z kamenictví Karásek ve Slezské Ostravě.

Pokud chtějí mít lidé na Dušičky náhrobky svých předků v dobrém stavu, doporučují kameníci přijít klidně i o několik měsíců dřív.

Dušičkové zboží

Dobrou zprávou je, že stánky i obchody prodávající pietní zboží, jako jsou věnce či svíčky, a provozovny na zpracování kamene mohou být od soboty mezi 05.00 a 20.00 otevřeny, a to i v neděli. Vyplývá to z pátečního rozhodnutí vlády, která rozhodovala o dalších restrikcích.

„Nechceme v žádném případě brát lidem možnost důstojně uctít své zemřelé příbuzné a drobným živnostníkům, kteří se na tento den připravovali a často je pro ně jedním z nejdůležitějších dnů v roce, upřít možnost výdělku,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

autoři: František Tichý , Klára Kohutová , Klára Křižáková
Spustit audio

Související