Dva jarní recepty - zastřené vejce a plněný králičí hřbet

Tentokrát máte možnost vyzkoušet si typicky jarní recepty. Zajeli jsme si pro ně do štramberského hotelu Gong za šéfkuchařem Otto Kokoszynským. Nechal se inspirovat jarní zelení a připravil hned dvě jídla, při níž jako surovina nebudou chybět ani pampelišky.

Zastřené vejce na pampeliškovém salátě
Suroviny:
- mladé listy pampelišky
- pestrá zelenina (zelená paprika, cuketa, salátová okurka, pórek atd.)
- vejce
- ½ litru vody
- vinný ocet, citrónová šťáva
- bílý pepř
- sůl

Postup:
Nakrájíme si zeleninu na malé kostičky, do ní dáme citrónovou šťávu, , pár plátků česneku, olivový olej, bílý pepř a necháme ½ hodiny marinovat. Mladé pampeliškové listy omyjeme a ochutíme jako salát solí, olivovým olejem, cukrem, citrónovou šťávou nebo vinným octem.
Dáme vařit vodu a do ní dáme vinný ocet. Syrové vejce si rozklepneme do naběračky a tu ponoříme opatrně na 3- 4 minuty do vařící vody.
Odleženou marinovanou zeleninu krátce osmahneme na pánvičce a poté ji dáme na talířek spolu s pampeliškovým salátem. Na vršek navrstvené zeleniny položíme zastřené vejce a dozdobíme. Podáváme s kouskem opečeného tmavého pečiva

Plněný králičí hřbet s kopřivovou omáčkou a bramborovým dortíkem
Suroviny na závitky:
- 150 g králičího hřbetu
- králičí játra
- slanina
- koření
- tymián, rozmarýn
- olivový olej

Suroviny na bramborový dortík:
- 600 gramů nakrájených uvařených brambor
- 1 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- malá cibulka

Suroviny na kopřivy
- mladé kopřivy
- bešamel
- sůl

Postup:
Vejce rozklepneme do ručního šlehače a našleháme jej do pěny a nalijeme jej do brambor, přidáme strouhanku, sůl, pepř a orestovanou nadrobno nakrájenou cibulku. Vše smícháme dohromady. Pokud doma máme formu na tzv. muffiny, vyložíme jednotlivé díly formy plátky slaniny a poté do nich vrstvíme bramborovou hmotu. Necháme zapéci v troubě dozlatova cca 12 minut na 180 stupňů.
Mladé lístky kopřiv spaříme vroucí vodou a necháme okapat . Poté nakrájíme na kousky a na másle opečeme na pánvi, zahustíme bešamelem, krátce povaříme a poté rozmixujeme.
Plátky králičího hřbetu zbavíme blány, nakrojíme do širší plátky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a poté plníme: poklademe plátky slaniny, kouskem orestovaných králičích jater, můžeme přidat pár lístků čerstvé kopřivy, smotáme a zpevníme kovovou jehlou nebo špejlí.
Opékáme na pánvi na olivovém oleji spolu se snítkami tymiánu a rozmarýnu. Po krátkém prudkém opečení (cca 1 minutu na každé straně) masa pánvičku mírně přikryjeme a dopékáme dalších 8 minut.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.