Dva volné dny připraví ekonomiku o miliardy, celkový růst ale neohrozí

4. červenec 2016

Mnohé podniky budou tento týden poloprázdné. Svátky Cyrila a Metoděje a připomínka upálení Jana Husa totiž letos vyšly na pracovní dny, a tak řada zaměstnanců využila příležitost a protáhla si víkend až do středy, případně spojila volné dny s delší dovolenou. Ekonomika tím ztratí miliardy korun.

Hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda při výpočtu vychází z porovnání s předloňským rokem, kdy tyto svátky vyšly na sobotu a neděli. Oproti roku 2014 tak letos ztratí české hospodářství asi 26 miliard korun.

„Jeden pracovní den méně totiž značí, že ekonomika přichází o zhruba 0,3 procenta HDP, což letos při předpokládaném růstu ekonomiky 2,3 procenta odpovídá přibližně 13 miliardám korun,“ odhaduje Kovanda.

Na druhé straně ale dodává, že na celkový růst ekonomiky nebudou mít dva volné dny velký vliv.

„Ze dvou svátků se příliš nestřílí. Podobný dopad mohou mít například déletrvající mrazy, které ochromují stavebnictví, nebo déletrvající deštivé počasí v letních měsících, které zase omezuje výdaje související s rekreací a trávením volného času venku,“ říká Lukáš Kovanda.

Odpočatí zaměstnanci mohou být výkonnější

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek připomíná, že dopady svátků se značně liší podle odvětví. Negativně se projeví hlavně v průmyslových podnicích a ve firmách působících v oblasti služeb.

„V oblasti ochodu často ve volných dnech bývají obchody otevřené, takže tam není dopad tak negativní. Jsou i oblasti, kde dny volna nemají žádný dopad, protože se musí pracovat svátek nesvátek. Pracují policisté, pracují lidé v nemocnicích a tak dále,“ uvedl Marek.

Delší volno podle něj ale může i pozitivně zapůsobit na výkonnost zaměstnanců. „Asi každý z nás cítí, že když má více dnů volno za sebou, tak je odpočatější a to se může projevit na pracovních výkonech,“ dodal Marek.

Státní svátky
autoři: jhn , ČRo
Spustit audio