Dva z posledních dolů na Karvinsku se připravují na ukončení těžby

10. únor 2021 07:40

Poslední dny zbývají dvěma dolům na Karvinsku. Na konci února se zastaví těžba uhlí na dole ČSA a na dole Darkov. Podle plánu tak pokračuje postupný převod šachet ze společnosti OKD pod státní podnik DIAMO. Už je ale jasné, že tradiční vytěžení posledního vozíku ovlivní protiepidemická opatření.

Když vyjíždí z podzemí poslední vozík, důl umírá. Tak to zatím naposledy v revíru OKD vnímali horníci na dole Lazy na Karvinsku v listopadu roku 2019. Byla to chvíle, kdy si i ti nejtvrdší schovávali oči.

Teď to ale bude všechno jinak. Poslední únorový týden vyjedou poslední vozíky dva –na dvou dolech. A budou u toho jenom přímí zaměstnanci, bez pamětníků. To se ještě nikdy nestalo.

Přesuny...

„Momentálně přesouváme lidi z kanceláří do kanceláří, aby se tam všichni vlezli. Opouštíme kanceláře dolu Darkov, dolu ČSA,“ uvedl provozní ředitel OKD David Hájek.

Někteří horníci přejdou pod Diamo, velká část ale z práce odejde. Jak potvrdila personální ředitelka OKD Radka Naňáková, naštěstí přibývá firem, které lidem ze šachet nabízí práci. Je jich už více než stovka.

Doly Darkov a ČSA čeká dlouhá postupná likvidace, už ale v režii Diama. V provozu tak zůstane už jediný poslední důl ČSM na dvou lokalitách sever a jih. Jestli na rok nebo více, o tom rozhodne třeba odbyt uhlí a jeho cena na trhu v dalších měsících.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související