Dvanáct hodin vysílání z Opavy: setkání s osobnostmi, přímé přenosy koncertů a mnoho dalšího

9. duben 2016

Český rozhlas Vltava věnoval sobotní vysílání 9. dubna historické metropoli Slezska – Opavě. Seznámil posluchače se zajímavými osobnostmi opavské kultury a nabídl pohledy do nitra nejvýznamnějších opavských institucí.

Pozvali jsme vás také na přímé přenosy koncertů Církevní konzervatoře Opava a skupiny Ladě Michaela Kubesy. Rozhlasové jeviště nabídlo hru Bezruč?! a Národní divadlo moravskoslezské operu Tři přání Bohuslava Martinů.


Výjimečnému vysílání předcházela dopolední Víkendová příloha, kterou jsme věnuovali nejstaršímu veřejnému muzeu ve střední Evropě a třetímu největšímu muzeu v České republice- Slezskému muzeu v Opavě i úspěšnému Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity.

13.00 Euphonia s Karlem Boženkem se zaměří na bohatou hudební historii Opavy 14. až 21. století. Vzpomene s ním na německé i české hudební spolky 19. století, aktivity Pavla Křížkovského, Václava Kálika, Miloše Čeledy a Arnošta Rychlého i nejnovější úspěchy operního souboru Slezského divadla v Opavě.

14.00 Rozhlasová podoba hry Bezruč?!, nad jejímž textem se sešli dva blízcí přátelé: publicista a básník Ivan Motýl a spisovatel Jan Balabán, a to vše pod režijním dohledem Martina Františáka.

15.15 Opavský chodec aneb architektonická procházka Opavou s historiky umění a památkáři Martinem Strakošem a Romanou Rosovou.

16.00 Fortissimo s Tomášem Thonem věnované novým nahrávkám francouzské hudby v kostele sv. Ducha v Opavě. Nebude chybět také Truvérské mše Petra Ebena a povídání se sbormistryní dětského pěveckého sboru Domino Opava při ZŠ Ilji Hurníka Ivanou Kleinovou.

17.00 Slovo o divadle zamíří do Slezského divadla v Opavě a zaměří se na kořeny česko-německé historie opavského divadelnictví i na aktuální radosti a strasti uměleckých souborů opavského divadla.

17.45 Přímý přenos z kostela sv. Václava se sólisty a sborem Církevní konzervatoře v Opavě, Hlavním bodem programu je provedení Vivaldiho Dixit Dominus ve spolupráci s Czech Ensemble Baroque Romana Válka.

19.00 Přímý přenos z Café Evžen a kultovní skupina Ladě Michaela Kubesy a Petra Uvíry. Jejich live vystoupení v programu KALNÁ zůstane KALNÁ i po přeLEŠŤení organizujeme společně s 20. ročníkem festivalu Další břehy.

20.00 Světová premiéra nahrávky opery – filmu Bohuslava Martinů Tři přání aneb Vrtkavosti života v českém překladu Václava Renče. Hudebního nastudování historicky třetího uvedení v Čechách se ujal dirigent Jakub Klecker, režie Jiří Nekvasil - v době vysílání operního večera budou našimi hosty.

22.45 Opavský Svět poezie představí v autorské interpretaci básně Ondřeje Hložka.

03590467.jpeg

23.30 Noční Čajovnu s Martinem Klimešem, jehož spolek Bludný kámen zapsal Opavu na mapu soudobého výtvarného i hudebního umění u nás, doprovodí improvizace a skladby Martina Režného, Martyny Poznanske, Liudase Mockünase a Audrey Chen.

Spustit audio