Dvě děti nepřežily požár bytu v Havířově, třetí zachránil náhodný svědek

18. květen 2020 19:17

Dvě děti dnes odpoledne nepřežily požár bytu v Havířově-Šumbarku. Třetí dítě zachránil kolemjdoucí muž, je ale zraněné. Rodičům dětí traumatologický tým hasičů poskytl psychologickou pomoc. Stejně tak i zasahujícím hasičům a policistům.

Hasiči k požáru vyjížděli po 15:30. Příčina vzniku a okolnosti požáru se stále vyšetřují. „Požár nepřežily dvě děti, třetí dítě se podařilo zachránit kolemjdoucím mužem, který měl vykopnout dveře silně zakouřeného bytu, a je zraněné,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

U požáru bytu tři plus jedna zasahovalo pět jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů. Podle mluvčího byl zásah hasičů v silně zakouřeném bytě náročný. „Oheň dostali pod kontrolu za 20 minut, dohašování jim zabralo více než hodinu,“ dodal Kůdela.

Výběr požárů, při kterých v České republice zemřelo více dětí:

30. srpna 1995 – Tři děti (sourozenci), které si hrály se zápalkami, zahynuly při požáru zemědělského objektu ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku. Dvě děti ve věku deset a 11 let byly na místě mrtvé, čtyřleté dítě zemřelo v ostravské nemocnici. Škoda na majetku byla odhadnuta na dva miliony korun.

30. listopadu 2006 – Při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku zahynula šestatřicetiletá matka a tři děti staré čtyři, tři a necelý rok. Příčinou požáru byla nedbalost při používání infrazářiče, který byl umístěn v blízkosti obývací stěny, textilií a koberce, které se postupně vzňaly. Škoda byla stanovena na 200.000 korun. Rodina měla dalších sedm dětí, které se uchýlily k příbuzným a známým ve vsi.

12. března 2018 – Tři děti zemřely při požáru rodinného domku v Oleksovicích na Znojemsku, řekli ČTK mluvčí hasičů a záchranné služby. Čtyři dospělí utrpěli zranění. Dětem bylo od jednoho roku do devíti let.

Podle mluvčího policie hořelo v bytové jednotce v 1. patře dvoupatrového domu. „V době požáru se v předmětném bytě nacházely tři nezletilé osoby, které se nadýchaly zplodin hoření, přičemž dvě z těchto dětí byly ve velmi vážném a životu ohrožujícím stavu převezeny k urgentnímu lékařskému vyšetření a ošetření do nemocničního zařízení,“ doplnil komisař René Černohorský.

Z vyjádření mluvčího hasičů vyplývá, že se je nepodařilo zachránit. Policisté nyní zjišťují, zda byl spáchán trestný čin. „Celá záležitost je nyní nadále ve stádiu intenzivního prověřování ze strany karvinských policistů a kriminalistů, zda nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů či zda nedošlo k jinému protiprávní jednání a chování,“ uvedl Černohorský.

autor: František Tichý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související