Dvě stovky Čechů a Poláků se sešly na těšínském mostě Přátelství, chtějí otevřít hranici

16. červen 2020

Lidé z Českého Těšína a Cieszyna se sešli k dalšímu protestu proti uzavřeným hranicím. Město je už tři měsíce rozdělené na dvě části kvůli pandemii koronaviru. I když polská strana hlídky na hranicích zrušila, na české kolem Slezského vojvodství zůstaly. Může za to množství nakažených horníků ve slezských dolech.

Hranice mezi Českem a Polskem se otevřely, Slezské vojvodství sousedící s Moravskoslezským krajem však české ministerstvo zdravotnictví nechalo mezi územími s vysokým rizikem nákazy covidem-19. Lidé, kteří z této oblasti jedou do Česka, nadále musejí mít na nemoc negativní test, nebo jít na dva týdny do karantény.

Zdroj: ČTK

„Hranice, které byly ohlášeny jako otevřené, tak najednou otevřené nebyly. Vyvolalo to tady obrovské rozhořčení mezi všemi obyvateli a vyústilo i v tento happening,“ řekl jeden z účastníků akce Adam Farník.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) je uzavření hranice nutné třeba kvůli trasování nakažených lidí. „Pokud se objeví nějaký člověk z Polska, který je nakažený u nás, nemáme možnost dohledat, s kým se tady setkal. A samozřejmě naopak,“ upozornil hejtman.

Pokud by se v následujících dnech hranice neotevřely, plánují se lidé z Těšína sejít k dalšímu protestu.

Most přátelství spojující Český Těšín a Cieszyn
autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související