Dvojice zavítala v Melbourne na utkání kriketu

28. prosinec 2007

Dnes jsou to přesně tři měsíce, kdy poprvé šlápli na australském kontinentu do pedálů Renáta Lorišová a Martin Stiller. Oba cyklocestovatelé si přejetím světadílu chtěli splnit dávný sen. Celou dobu sledujeme na frekvencích Českého rozhlasu Ostrava jejich počínání a ani dnešek nebude výjimkou.

Oba naši dobrodruzi se stále nacházejí v Melbourne ve společnosti svých nových přátel, u kterých strávili i Vánoce. Společně s nimi absolvovali i jeden nevšední zážitek.

"Byli jsme se podívat na obrovském stadionu, kam se vejde asi sto tisíc lidí. Právě se tam konalo utkání v kriketu, což je v Austrálii takový asi druhý nejoblíbenější sport. Davy tam šílí úplně stejně jako třeba v Americe při NHL. Bylo to mezistátní utkání mezi Austrálií a Indií," říká Martin Stiller.

Jen pro obrázek významu akce - kriket je pro protinožce jeden z nejtradičnějších a nejpopulárnějších sportů, zatímco pro Čechy jeden z nejzáhadnějších. Proto dnešní vyprávění věnujeme této události. Celé klání se konalo na stadionu Melbourne Cricket Ground, který patří nejen mezi největší v zemi, ale také mezi nejvýznamnější.

"Při olympiádě v Melbourne sloužil jako hlavní stadion. Je už starší a používá se také pro takové olympijské hry bývalých britských kolonií, kterých se účastní Anglie, Indie, Austrálie a všechny ty kolonie, co kdy byly," dodává Martin.

Pravidla pro nás netradičního sportu jsou natolik složitá, že je vysvětlovat nebudeme. Jenom dodejme, že na tento zápas přišlo víc než 60.000 lidí a tento počet je unikátní, zvlášť když si uvědomíme, že takový pořádný kriketový zápas trvá rovnou několik dní.

"Včera začal, hrál se celý den a odpalovali pouze Australané. Dnes se to vystřídá a odpalovat budou Indové. Neví se, kdy to skončí. Sami ale očekávají, že to potrvá asi čtyři dny," vysvětluje Martin Stiller.

Exhibicionisti na hřišti
Přesto se našim cyklocestovatelům povedlo vidět i jednu kuriozitu, která se nestává moc často ani na jiných stadionech. A když už se přihodí, objevuje se často v televizích i v takových nekriketových zemích, jako je například ta naše.

"Opilý divák se svlékl úplně donaha a vběhl na hřiště. Hned po něm vyskočila bezpečnostní služba, která ho zpacifikovala. To bylo v jednu chvíli a zhruba patnáct minut nato se na hřišti objevil další. Ten se ale svlékl pouze do trenek. Ovšem podařilo se mu doběhnout až k hráčům, kde začal poskakovat, zvedat ruce a tleskat, než ho ochranka zpacifikovala," dodává Martin.

Jen tak mimochodem, kdybyste vyrazili náhodou na dovolenou do Austrálie a chtěli si podobný exhibicionistický kousek vyzkoušet, věřte, že vás přijde na šest tisíc tamních dolarů, tedy zhruba sto tisíc českých korun.

Martin s Renátou v Melbourne zůstanou ještě minimálně dnes, kdy si budou procházet jedno ze tří největších australských měst. Co v něm uvidí, se dovíte i vy.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka