Dvojici na Kubě sužuje vedro a hejna komárů

Už dva týdny jsou na cestách frýdecko-místečtí cyklocestovatelé Martin a Renáta Stillerovi. Jejich první částí cesty, která by měla zahrnovat i Mexiko a jihozápad Spojených států amerických, je Kuba. A teď na Českém rozhlasu Ostrava máte možnost si poslechnout (případně přečíst) čerstvé zážitky, jaké to je pohybovat se na Ostrově svobody na kole.

Západní pobřeží Kuby. To je oblast, kde se teď Renáta s Martinem nacházejí. „Momentálně jsme asi 80 až 100 kilometrů na západ od Havany a najeto máme asi 450 kilometrů. Konkrétně jsme na okraji takového pěkného pohoří Sierra del Rosario," upřesňuje do telefonu Martin Stiller.

450 kilometrů je trošku pod plán, který původně zněl ujet zhruba 50 kilometrů za den. Nicméně vše jde víceméně podle něj. Přesto už manželský pár natrefil ale na první problém, který obnáší cestování neznámou krajinou.

„Je tady obrovské vedro, které nás hodně trápí. Je tady taky velké množství komárů, takže jsme šíleně poštípaní. Vždy, když se začíná stmívat, tak nastanou útoky na nás. Jen Renča má na nohách možná až sedmdesát štípanců," vysvětlil Martin, podle kterého moc nepomáhají ani přípravky proti hmyzu, které má dvojice sebou.

„Teď už to řešíme tak, že i když je teplo, tak si oblékneme dlouhé kalhoty, bundu a stan stavíme už takhle oblečení, protože jinak to nejde," dodal Stiller.

Původní cestovní plán zahrnoval přespávání ve stanu vždy poblíž nějaké vesnice. Nakonec i tady došlo k malé změně. Pravda, pro Martina s Renátou veskrze příjemné.

„Vždycky, když se stmívá, tak se zeptáme, jestli můžeme u někoho přespat na zahradě, abychom si do bezpečí skryli kola a i my spali na nějakém relativně bezpečném pozemku," vysvětluje dále cestovatel.

Všimli jste si? Martin zmínil - a to dokonce dvakrát - slovo bezpečnost. Tedy věc, se kterou se před odletem tak nějak automaticky počítalo. Zdá se, že ale realita je nakonec trochu jiná.

„Já ten pocit nemám, ale oni nám říkají, že na noc je vždy lepší třeba ta kola zamknout do baráku, nebo že v noci se nemá jezdit na Kubě na kole, že se tam občas pohybují kriminální živly, které by třeba to kolo zahlédly a mohly ukrást. Takže se tomu snažíme vyhnout," říká Martin.

Každopádně spát v soukromí u místních lidí skýtá minimálně jednu velmi praktickou výhodu a tou je pravidelná sprcha. A vzhledem k už jednou zmiňovanému vedru - věřili byste, že oba cyklocestovatelé vydají nejvíce peněz za vodu?

„Vodu kupujeme jedině kupovanou, což je finančně docela náročné, protože litr a půl balené vody tady vyjde na 25 až 30 korun. Takže to jsou naše nejvyšší položky v našem rozpočtu, jinak obyčejné jídlo jsou korunové položky, což je perfektní. Samozřejmě, že kdyby člověk chtěl do turistických restaurací, tak tam je to za dolary a stojí 150 až 300 korun. Takže ty poměry mezi kubánskými cenami a turistickými cenami jsou opravdu obrovské," dodal Martin Stiller.

Další cestovatelské zážitky Martina s Renátou přineseme ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava opět za týden ve stejnou dobu.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.