Dýňová polévka a kančí guláš s karlovarským knedlíkem

Tenhle týden měl svátek Hubert - patron lovu a myslivců. A proto si v pořadu Dobrůtky uvaříme podzimní menu složené z kančího guláše s karlovarským knedlíkem a dýňové polévky. Pro recept jsme se vypravili do města Příbor do restaurace Terra Libera, kde pořádají po celý týden zvěřinové hody. Pokud vás zajímá, jak si tyto pokrmy uvařit i sami doma, pak jste na správné adrese.



Kančí guláš s karlovarským knedlíkem

Suroviny:
1 kg kančího masa
2-3 cibule
česnek
divoké koření - jalovec, bobkový list, pepř, tymián, sladká paprika
sůl, pepř

Na Karlovarské knedlíky: 2 ks vejce, 250 ml mléka, 250 g bílého pečiva, sůl, pepř, hladkolistá petržel

Postup:
Maso z divočáka dobře očistíme a okořeníme - použijeme divoké koření, tymián, sůl a pepř. Necháme uležet - maso se více zjemní a přebere vůni koření. Cibuli oloupeme a nasekáme. Na oleji ji zpěníme společně s česnekem, přidáme naložené maso a orestujeme. Maso po osmažení vyjmeme a do výpeku přisypeme sladkou papriku. Přidáme vývar a zahustíme zásmažkou, nebo chlebem.

Karlovarské knedlíky
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, tak aby se vsáklo, osolíme a opepříme. Přidáme hladkolistou petržel, žloutky a z bílků ušlehaný sníh. V utěrce vaříme 20 minut v osolené vodě.


Dýňová polévka

Suroviny:
cibule
dýně
olej
33% smetana
mletý černý pepř
sůl

Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme do sklovata na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme smetanou. Necháme pár minut provařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem a solí. Výbornou dýňovou polévku zdobíme na závěr zbylou smetanou.

autor: Dominika Rojtová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.