Dýňová polévka a kančí guláš s karlovarským knedlíkem

Tenhle týden měl svátek Hubert - patron lovu a myslivců. A proto si v pořadu Dobrůtky uvaříme podzimní menu složené z kančího guláše s karlovarským knedlíkem a dýňové polévky. Pro recept jsme se vypravili do města Příbor do restaurace Terra Libera, kde pořádají po celý týden zvěřinové hody. Pokud vás zajímá, jak si tyto pokrmy uvařit i sami doma, pak jste na správné adrese.



Kančí guláš s karlovarským knedlíkem

Suroviny:
1 kg kančího masa
2-3 cibule
česnek
divoké koření - jalovec, bobkový list, pepř, tymián, sladká paprika
sůl, pepř

Na Karlovarské knedlíky: 2 ks vejce, 250 ml mléka, 250 g bílého pečiva, sůl, pepř, hladkolistá petržel

Postup:
Maso z divočáka dobře očistíme a okořeníme - použijeme divoké koření, tymián, sůl a pepř. Necháme uležet - maso se více zjemní a přebere vůni koření. Cibuli oloupeme a nasekáme. Na oleji ji zpěníme společně s česnekem, přidáme naložené maso a orestujeme. Maso po osmažení vyjmeme a do výpeku přisypeme sladkou papriku. Přidáme vývar a zahustíme zásmažkou, nebo chlebem.

Karlovarské knedlíky
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, tak aby se vsáklo, osolíme a opepříme. Přidáme hladkolistou petržel, žloutky a z bílků ušlehaný sníh. V utěrce vaříme 20 minut v osolené vodě.


Dýňová polévka

Suroviny:
cibule
dýně
olej
33% smetana
mletý černý pepř
sůl

Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme do sklovata na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme smetanou. Necháme pár minut provařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem a solí. Výbornou dýňovou polévku zdobíme na závěr zbylou smetanou.

autor: Dominika Rojtová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová