Elektronické aukce jsou v Moravskoslezském kraji stále populárnější

10. listopad 2010

V Moravskoslezském kraji jsou stále populárnější elektronické aukce. Kromě úspory peněz mohou znamenat větší transparentnost a tedy zúžení prostoru pro korupci. Výběrová řízení pomocí internetu začínají kromě firem využívat stále častěji obce, ale třeba i zdravotnická zařízení. Je to vidět i na konferenci k tomuto tématu, která má letos v Ostravě rekordní účast.

Elektronické aukce se u nás používají nejméně 10 let, teprve s příchodem krize se začínají hojněji využívat i mimo komerční sféru. V Bruntále funguje virtuální aukční síň téměř tři roky, říká starosta Petr Rys. V obecní kase díky ní zůstaly miliony korun.

„Naše zakázky nad 50.000 korun bez DPH realizujeme prostřednictvím této aukční síně a za tu dobu jsme odsoutěžili více než 68 milionů korun. Pro nás to samozřejmě znamená úsporu finančních prostředků, úsporu jsme vyčíslili na více než osm milionů korun,“ dodává starosta.

Na konferenci jde především o výměnu zkušeností. Ty říkají, že moderní způsob nákupu a prodeje je jedním z protikorupčních opatření, tvrdí za pořadatele Milan Kaplan ze společnosti Proe.biz.

„Podíl vulgární korupce se dá snížit prudce o 50 procent jenom tím, že se mezi zakázky, vyhlašovatele a dodavatele postaví aukce,“ dodává.

Elektronický nákup zavádějí i zdravotnická zařízení. Krajská nemocnice v Karviné-Ráji tak nakupuje všechno od spotřebního zboží po dialyzační křesla. Aukce tlačí ceny i u léků.

„Za letošní rok byly soutěženy léky v objemu 40 milionů korun a úspora byla asi osm milionů. Je to jediný nástroj, který nám to umožní udělat rychle a myslím i objektivně,“ potvrdil vedoucí ústavní lékárny Robert Bartas.

V Ostravě se bude do pátku mluvit i o problémech, které se mohou objevit třeba při výběru dodavatelů na zakázky spolufinancované státem nebo Evropskou unií.

Spustit audio

Více z pořadu