Elektroničtí producenti nacházejí v lidových písních z Liptova vlastní kořeny i radikalitu

12. únor 2021

Agilní label Punctum Tapes vydává 19. února kompilaci Liptov, která přináší reinterpretace lidových písní v podání českých a slovenských elektronických producentů.

Na počátku stála náhoda, která do tvůrčí komunity okolo pražského klubu Punctum – Krásovka přinesla kompilační sbírku Liptov. Monumentální vinylové čtyřalbum bylo původně vydáno v roce 1982 v rámci řady Panoráma ľudovej a piesňovej kultury, za kterou stáli slovenský etnograf Viliam Gruska a skladatel Svetozár Stračina. Výjimečná folklorní sbírka zasáhla členy týmu soustředěného okolo klubu, labelu i internetového Radia Punctum natolik, že oslovili řadu českých a slovenských producentů s tím, aby vytvořili novou podobu tradičních lidových skladeb. Projektu se zúčastnili například Nina Pixel, Oliver Torr, Evil Medvěd, Exhausted Modern nebo Obelisk of Light. Iniciátoři si od kompilace slibují konfrontaci minulosti se současností i příspěvek k pokračující emancipaci místní elektronické scény.

„Zbierka Liptov… je zároveň príležitosťou folklór otvoriť inému čítaniu, porozumeniu a konfrontácii,“ zní v tiskové zprávě k albu. Oba hosté ve vysílání – zástupce labelu Tomáš Ferko a jeden z výkonných producentů kolekce Jonáš Verešpej – potvrzují, že práce na albu byl nejen zajímavá, ale v mnohém také překvapující. A to nejen pro ně samotné, ale i pro jednotlivé producenty, kteří v písních z Liptova nacházeli vlastní kořeny i nečekanou radikalitu.

Nová podoba tradičních lidových písní jistě nebude pro každého, zároveň jde o výjimečný dialog mezi odkazem předků a aktuální podobou experimentální elektroniky. Ozvěny folkloru se na elektronické scéně se ostatně v posledních letech objevují pravidelně, je třeba zmínit jména jako Tittingur, Katarína Máliková nebo projekt Hrubá hudba, kompilace Liptov ale tyto tendence posouvá zase trochu jiným směrem. Album vychází v pátek 19. února, kdy proběhne také streamovaný koncert z klubu Punctum. Koncertu bude předcházet diskuze s etnomuzikoložkou Janou Ambrózovou.

V ArtCafé si kromě ukázek z výjimečné kompilace Liptov můžete poslechnout i tracky od UKAEA, portugalské producentky Nídie nebo polozapomenutého italského skladatele Tiziana Popoliho.

Pořad připravil: Michal Pařízek
Spustit audio

Související