Energetická soběstačnost. V Litultovicích zkoušejí nový model hospodaření s energiemi

6. leden 2022

Litultovice na Opavsku jsou jednou z prvních obcí, které zkouší, jak by se mohlo v budoucnu hospodařit s elektřinou. Cílem je vyrábět a spotřebovávat co nejvíce energie přímo na místě. Právě na Opavsku vznikla jedna z prvních energetických komunit. Do ní se zapojují jak obce, tak i firmy a další organizace.

U monitoru počítače sedí nezávislý starosta Litultovic Jan Birgus, teď více než jindy. Na budově místní školky jsou sluneční panely a díky speciálnímu programu je vidět, co se s vyrobenou elektřinou ve skutečnosti děje.

„V budoucnu v praxi by to mělo fungovat tak, že tuto elektřinu budou účastníci komunity dostávat levnější, když ten zdroj bude prostě vyrábět do té sítě,“ dodává starosta Birgus.

Zatím má v rámci tohoto testu propojené zásuvky – 5 obecních budov a 5 rodinných domů. Je to první takový model na úrovni obce ve spolupráci s ČEZ.

Kolik odběratelů bude možné připojit, kolik obecních budov, kolik domácností, co udělají další fotovoltaické panely třeba na hasičské zbrojnici... A to vše převést na skutečnou úsporu výdajů.

Zásadní je i vliv počasí během roku a množství slunečního svitu. „Pro nás je výsledek toho pokusu úplně klíčový. Tam se vyrábí technologie, která by měla propojit výrobu a spotřebu energie v dané konkrétní obci. A pokud se to povede, tak nám to vyřeší ten základní problém. Doufám, že budeme moci všichni výsledek využít,“ dodává Jiří Krist z Místní akční skupiny Opavsko.

A to v rámci už založené energetické komunity tady na Opavsku, do které se hlásí další obce.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související