Exotická mashua má léčivou moc a její listy chutnají jako velmi pikantní hořčice

29. listopad 2019

Pod názvem mashua se skrývá lichořeřišnice hlíznatá, exotická rostlina původem z jižní Ameriky. Roste jako popínavá, pokud má oporu. Pokud oporu nemá, plazí se po zemi a povrch půdy zcela zarůstá tak, že plevel nemá šanci se rozvinout.

„Jediná práce s touto plodinou spočívá ve výsadbě a posléze ve sběru. Během vegetace se nijak nekultivuje,“ popisuje zahradník Pavel Chouba.

Výnos z hektaru bývá až 50 tun, některé zdroje uvádí i více. Mashua má silný insekticidní účinek, také působí proti některým půdním škůdcům.

Listy chutnají jako velmi pikantní hořčice. „Je to významná léčivá rostlina, má silné močopudné účinky. Říká se o ní, že působí preventivně proti některým druhům rakoviny a proti některým nemocem ledvin,“ dodává Pavel Chlouba.

Konzumace hlíz zcela jinak působí na ženy a jinak na muže. Je prokázané, že hlízy obsahují látky, které snižují množství mužských hormonů v těle, což vede ke snížení sexuální touhy. Díky tomu muži konzumaci této plodiny často odmítají. Naopak je velmi oblíbená ve vojenství – ze stejného důvodu.

Exotickou rostlinu představuje magazín Zelené světy. Dále se pořad zaměřuje na ruj vlasatou a tématem je také Stefanandra Crispa, pěkná, nenáročná, půdopokryvná rostlina, která se hodí na vyplnění prostorů pod stromy nebo za plotem, kde se vám nechce složitě vysekávat jeden pruh trávníku.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Související