Expedice Z101 při návratu do Afriky zamířila do míst, která jsou cílem i velbloudích karavan

18. červen 2022

Expedice Z101 už od dubna roku 2021 putuje po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. Poté, co i se speciálem jménem George uvízla v bouřlivém Súdánu a nemohla pokračovat v cestě, přidala k původně plánované cestě ještě takzvanou Ostrovní etapu. Při ní Expedice Z101 procestovala Seychely, Mauricius, Rodrigues, Réunion, Mayotte a Komory a ze všech těchto míst samozřejmě cestovatel Tomáš Vaňourek posílal reportáže o tom nejzajímavějším, co tu objevil.

Čtěte také

Tato etapa pro Expedici Z101 právě končí a opět se vrací na africkou pevninu. Symbolicky na místa, která Afriku přímo charakterizují a která Tomáše Vaňourka fascinovala už při prvním kontaktu v listopadu loňského roku. Tím jsou velbloudi, velbloudí trhy a velbloudí karavany.

Tomáš se po 3/4 roce vrátil také do Egypta, aby tady udělal další kurz na cestě k profesionálnímu potápěči a tentokrát udělal záchranářský kurz. Po jeho absolvování by měl být schopen zachránit tonoucího potápěče a poskytnout mu první pomoc, a nezbývá než doufat, že tuhle kompetenci v průběhu expedice nevyužije.

V aktuální reportáži se tedy můžete podívat na místo, kde obvykle velbloudí karavany končí svá putování, a cestovatel Tomáš Vaňourek také prozradí, jestli se mu podařilo zvládnout potápěčský výcvik.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.