Extrémní srážky zvedly některé toky v Moravskoslezském kraji na první povodňový stupeň

19. srpen 2020 08:46

Hydrometeorologové varují před extrémními dešti v Moravskoslezském kraji. Přes noc na některých místech napršelo až 50 mm srážek. Voda zaměstnala i hasiče, ti vyjížděli od včerejšího večera asi k 90 případům, většinou k zatopeným sklepům.

Prvního stupně povodňové aktivity dosáhly i některé toky. „Ale ta situace by se měla postupně uklidňovat, protože srážky by měly vypadávat ještě během dopoledních hodin a zítra nemají být srážky vůbec žádné,“ upřesnila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Varování hydrometeorologů před extrémními srážkami platí do dnešních 14:00 a týká se okresů Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Orlová a Třinec.

Podle webu Povodí Odry byl v osm ráno dosažen první stupeň na říčce Čeladence v Čeladné a na Olešné v Palkovicích. Olše v Českém Těšíně se dostala dokonce na druhý povodňový stupeň. Po 14. hodině platil první stupeň na šesti místech východní části kraje.

Přívaly vody pomohly zadržet také přehrady. Nejvíce se zaplnila Žermanická přehrada, kde byla dosažena kóta přelivu, vyplývá z údajů zveřejněných na webu Povodí Odry. V ochranném prostoru těsně pod kótou přelivu je pak vodní nádrž Olešná.

Spustit audio