Fakultní nemocnice Ostrava dokončila stavbu nového Pavilonu péče o matku a dítě

11. leden 2019 12:24

Nový Pavilon péče o matku a dítě v ostravské fakultní nemocnici je hotový. Stavba trvala necelé dva roky. Provoz v něm zahájí příští týden.

Nové zázemí umožní zvýšit kapacitu tamní porodnice a rozšířit centrum, kde se starají o nedonošené novorozence. Velkou výhodou je to, že se teď všechna pracoviště gynekologicko-porodnické kliniky soustředí pod jednu střechu, čímž odpadnou mnohdy komplikované převozy.

Za loňský rok se v ostravské fakultní nemocnici narodilo přes 2400 dětí, je to nejvíce za posledních 20 let, nový pavilon umožní tuto kapacitu ještě zvýšit.

„Až na 2700 porodů, což je kapacita, které můžeme dosáhnout,“ říká ředitel nemocnice Petr Vávra.

Fakultní nemocnice Ostrava obměnila asi 250 lůžek

Nové pracoviště s deseti lůžky dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče otevře od 1. září 2016

Fakultní nemocnice Ostrava během vánočních svátků obměnila postele pro pacienty. Na různých odděleních je tak nyní k dispozici zhruba 250 nových polohovacích lůžek. Informovala o tom mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Díky novému pavilonu přibyly i nadstandardní pokoje, nové přístroje i prostory pro pacientky s onkologickým onemocněním. 

„Chceme onkologický stacionář, kam chodí pacientky na podávání chemoterapie. Takže je nutné, aby to prostředí bylo příjemné a jako domácí. Takže po všech stránkách je to zlepšení a navýšení té naší kapacity,“ říká přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka. 

Více míst má teď nemocnice i pro rizikové novorozence. Ročně se tu postarají o asi 800 dětí, které potřebují zvýšenou péči.

„Kapacita toho centra nebyla dostačující. Maminky musely odjíždět domů, nemohly zůstávat tady. Teď je tady velký prostor, kde maminka může být. Navíc tady máme pokoj, kde jsou jenom maminky, kde nejsou děti,“ upřesňuje primářka neonatologie Hana Wiedermannová.

Stavba nového pavilonu, který je propojený s gynekologicko-porodnickou klinikou, stála i s vybavením 330 milionů korun.

autor: iha
Spustit audio

Související