Fakultní nemocnice Ostrava má nový počítačový tomograf za 44 milionů korun

27. leden 2019

Zdravotníci s jeho pomocí už vyšetřili první pacienty. Vyšetření je rychlejší než na předchozím přístroji a přitom lékařům zajistí detailnější obraz určité části těla. Po Fakultní nemocnici v pražském Motole je ta ostravská druhým zařízením v zemi, které tak výkonný počítačový tomograf využívá.

Radiologická sestra posouvá s lehátkem, na kterém pacient během vyšetření leží. Výhodou nového přístroje je ale hlavně to, že položený na lehátku stráví méně času.

„Denně stačíme ošetřit v průměru 30 až 35 pacientů a výhody pro pacienty, co to má – menší radiační dávka, kratší doba vyšetření a menší objem kontrastu pro pacienta. Chráníme ledviny,“ říká vedoucí laborantka radiodiagnostického ústavu Michaela Pomaki.

Celotělový snímek dokáže přístroj udělat za pár sekund. To je klíčové pro pacienty, u kterých by snímkování jiným zařízením mohlo být komplikované. Při vyšetření nemusí ani zadržet dech, což je běžně potřeba.

„Kdy bude náš benefit největší? Především u pacientů, kteří nespolupracují, jsou v těžkém stavu. A ti, kteří často nespolupracují, jsou děti,“ upřesnil přednosta radiodiagnostického ústavu Petr Krupa.

Rychlost mnohatunového kolosu podle něj ocení i kardiologové u snímků srdce. „Protože pro rychlost tohoto stroje naše srdce vlastně stojí. Když ten stroj udělá další sázku řezu celého srdce najednou za půl vteřiny, tak to srdíčko se lehce pohne. Výsledek je ten, že v 3D rekonstrukci v reálném čase vidíte tlouct srdce pacienta před vámi,“ dodává přednosta.

Přístroj za 44 milionů pořízený z evropských dotací přitom lékařům poskytuje kvalitnější obraz vyšetřované části těla.

První CT přístroj získala ostravská fakultní nemocnice už v roce 1985. Loni tu vyšetřili CT přístroji přes 10.700 dospělých a více než 100 dětí.

autor: iha
Spustit audio

Související