Fakultní nemocnice Ostrava obměnila asi 250 lůžek

29. prosinec 2018 09:00

Fakultní nemocnice Ostrava během vánočních svátků obměnila postele pro pacienty. Na různých odděleních je tak nyní k dispozici zhruba 250 nových polohovacích lůžek. Informovala o tom mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Nové postele mají usnadnit i práci personálu. Polohovací lůžka s elektrickým ovládáním totiž nahradila více než 20 let staré typy postelí. „Manipulace s nimi byla náročná jak pro pacienty, tak pro personál. Postelí je několik typů, a to podle požadavků jednotlivých oddělení,“ uvedla Chattová.

Téměř 1200 výjezdů zaznamenali ve svátečních dnech moravskoslezští záchranáři

Rychlá lékařská pomoc

Přestože se sváteční dny obešly bez mimořádných událostí, operátoři zdravotnické záchranné služby přijímali zvýšené množství tísňových hovorů a posádky musely během tří uplynulých dní vyjíždět téměř 1200krát.

Zatímco na některých odděleních se měnilo jen několik kusů postelí, například na kardiovaskulárním oddělení šlo o kompletní obměnu. „U těch starých postelí byl problém třeba u zvedání záhlaví. Vždycky u toho musela být sestřička, pacient si jej nezvládl zvednout sám,“ řekla staniční sestra tohoto oddělení Martina Hrubá.

Obměna postelí vyšla na 30 milionů korun. Nemocnice náklady pokryla převážně z vlastních zdrojů, částečně pak z peněz z evropských fondů. Kromě elektricky ovládaných postelí bylo součástí zakázky i 150 matrací. Na oddělení, kde leží pacienti delší dobu, mají matrace speciální úpravu, která zabraňuje vytváření proleženin.

V ostravské fakultní nemocnici je ročně hospitalizováno až 45.000 pacientů. K dispozici je tam téměř 1200 lůžek a přes 200 z nich je na jednotkách intenzivní péče.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související