Fakultní nemocnice Ostrava už má k dispozici léčivé přípravky pro nemocné s koronavirem

1. duben 2021

Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) už mají k dispozici léčivé přípravky pro nemocné s koronavirem, konkrétně jde o přípravky bamlanivimab a REGN-COV2. Mohou je aplikovat pacientům s vybranými druhy diagnóz, které by vážný průběh nemoci covid-19 mohl ohrozit na životě. Novinářům to dnes sdělila mluvčí největšího zdravotnického zařízení v kraji Petra Petlachová.

Léky jsou určeny například pro pacienty po transplantaci, onkologicky nemocné, pacienty s BMI nad 40 anebo pacienti s chronickou obstrukční chorobou. Pro aplikace léku musí pacienti splnit několik podmínek.

Čtěte také

„Léčivé přípravky jsou určeny pro léčbu pacientů s onemocněním covid-19 starších 12 let, s tělesnou hmotností alespoň 40 kilogramů, jejichž klinický stav je vyhodnocen jako lehký, nevyžadující hospitalizaci nebo léčebné podávání kyslíku. Doba trvání klinických příznaků nepřesahuje sedm dní, zároveň doba od zjištění pozitivity testu na covid nepřesahuje tři dny a u pacienta existuje vysoké riziko zhoršení klinického stavu,“ uvedla primářka Kliniky infekčního lékařství FNO Lenka Petroušová.

Podle ní je vhodné, aby nemocní kontaktovali svého odborného nebo praktického lékaře, který rozhodne, zda se u nich lék může použít. Zároveň domluví jeho aplikaci na pracovištích, která mají oprávnění tuto léčbu podávat. V regionu jsou to aktuálně tři zdravotnická zařízení. Kromě FNO jde ještě o dvě krajské nemocnice – Slezskou nemocnici v Opavě a Nemocnici s poliklinikou Havířov.

Čtěte také

„Přípravek bamlanivimab už má Fakultní nemocnice Ostrava k dispozici v dostatečném množství. Zatím jej lékaři aplikovali 20 nemocným a podle dostupných informací nikdo z nich nemusel být v souvislosti s nemocí covid-19 hospitalizován. Fakultní nemocnice Ostrava bude aplikovat také přípravek REGN-COV2, který je určen například i pro diabetiky prvního typu, pacienty s deficitem imunity, a stejně jako bamlanivimab bude podáván formou infuze," doplnila mluvčí.

Mezioborová skupina pro epidemické situace, kterou vede epidemiolog Petr Smejkal, doporučuje maximální využití léků s monoklonálními protilátkami u nakažených novým typem koronaviru. Vyšší cena léku je totiž podle odborníků vyvážena snížením nákladů na hospitalizace. Dosud bylo do Česka dodáno několik tisíc dávek těchto léků, bamlanivimab od společnosti Eli Lilly a kombinace látek casirivimab a imdevimab (REGN-COV2) od firmy Regeneron. Lék bamlanivimab stojí přibližně 25.000 korun za jednu dávku, REGN-COV2 asi 50.000 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související