Fakultní nemocnice Ostrava začíná stavět nové covidové centrum

4. srpen 2020 09:33

Soustředí do něj všechna odběrová místa, která jsou teď různě po areálu, a jeho součástí bude i informační místo pro veřejnost. 

Teď jsou tu dvě unimo buňky a odběrový stan, zdravotníci v ochranných oblecích jsou tady vystaveni horku i dešti. Právě na tomto místě na okraji nemocničního areálu covid centrum vznikne, a prostor se mimo jiné pomocí mobilních markýz zastřeší.

Čtěte také

"Na tomto místě budou další unimo buňky, takzvané třetí odběrové místo, které teď máme u urgentu, stáhneme sem. Plus tady rozšíříme odběrové místo pro veřejnost, odběrové místo pro samoplátce a předoperanty a v následujících týdnech tady bude i samostatná laboratoř," popisuje Daniel Naivert z ostravské fakultní nemocnice.

Právě laboratoř je nejspodstatnější součástí nového centra. V současnosti může nemocnice na covid-19 otestovat 400 vzorků za týden, ministerstvo zdravotnictví ale požaduje, aby se laboratorní kapacity fakutních nemoc zvedly. 

"Jsme teď v takové přechodové fázi, kdy se snažíme, abychom splnili těch tisíc testů (denně) na konci září. Samozřejmě jsme dávali nějaké analýzy panu ministrovi. Týká se to zejména rozšíření těch kapacit ve vztahu k přístrojové technice a samozřejmě nejsložitější je doplnění personálu," říká ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Covid centrum se má vybudovat v řádu dní, už zítra se tu začnou navážet kontejnerové systémy, připojovat se na vodu a další sítě. Součástí covid centra přitom bude i informační místo pro veřejnost. 

autor: iha
Spustit audio