Fantazijní expozice v podzemí zámku Uherský Ostroh vás zavede na Planetu jednorožců i Nesmírnou věž

26. září 2020

Víte, kde stojí nejníže položená rozhledna na světě, Planeta jednorožců či Nesmírná věž? To všechno najdete na zámku v Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. V jeho podzemí se totiž nachází zcela unikátní fantazijní expozice, která nemá v České republice obdoby.

Prohlídkovou trasu tvoří tři multisenzorické místnosti, ve kterých mohou děti i dospělí zapomenout na vnější svět a mohou se nechat unést interaktivní hrou okamžiku. V Křišťálové jeskyni je hlavním tématem voda. Expozice ukazuje její tajemství a kouzla a zároveň přináší poučení o vodě jako o zdroji života.

„Tady máme ukázku zmrazených kapek vody, na které působila negativní síla. A vedle můžete vidět kapky vody, na něž působila pozitivní energie. Zatímco první jsou jen změtí čar a čmouh, druhé vytvářejí krásně pravidelné obrazce. A stejné je to i s vodou, kterou máme v těle, jak na ni působí okolí - ať už pozitivně či negativně. Podle toho se pak člověk navenek jeví,“ vysvětluje Lucie Pšurná z odboru kultury města.

Zámek Uherský Ostroh

V další místnosti je potom Paměť světa – Atlantida. Interaktivní expozice zachycuje na pozadí iluze podmořského světa základní poselství, ve kterém světlo proniká časem a prostorem. Je nositelem života a základním principem trvajícím od vzniku světa, starých civilizací až do současnosti.

A pak je tu Planeta jednorožců Lukuma, která by v člověku měla navodit pocit, že se ocitl v jiné dimenzi. Vizualizace představy je založena na využití světelného efektu a kombinaci vhodných materiálů, zvuků a živlů.

Kromě toho si v podzemí zámku můžete prohlédnout i nejníže položenou rozhlednu na světě či Nesmírnou věž, na jejichž stavbu byly použity trámy, které dlouhé roky sloužily jako lávka přes řeku Moravu. V poslední místnosti pak najdete Strom života, do kterého když vložíte prst, bude tepat podle tepu vašeho srdce.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio