Fazolová polévka, Pustkovecká jehla a hruška ve skořicovém těstíčku

Tříchodové menu kuchaře Jiřího Veličky z Restaurace U Jarošů v Ostravě-Pustkovci se tentokrát nese v duchu podzimu a voní mimo jiné sušenými švestkami. Nabízíme tedy jak polévku, tak místní specialitu z masa a nakonec i sladké překvapení.


Fazolová polévka

Suroviny:
- bílé fazole
- špek
- cibule
- sušené švestky
- klobása
- hladká mouka
- olej
- smetana

Postup:
Fazole namočíme na 24 hodin do vody. Poté je vaříme dvě hodiny do měkka. Špek nakrájíme na kostičky a dáme smažit na pánev. Přidáme nakrájenou cibuli a společně osmažíme dozlatova. Přidáme hladkou mouku. Hotovou jíšku, která nesmí být příliš hustá, vmícháme do polévky a společně znovu povaříme. Na kolečka nakrájenou klobásku osmahneme a rovněž přidáme do polévky. Vše dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, majoránkou a polévkovým kořením. Do hotové polévky přidáme sušené švestky a úplně nakonec polévku dochutíme octem.


Pustkovecká jehla

Suroviny:
- vepřová panenka
- kuřecí prso
- anglická slanina
- sušené švestky
- lilek
- cuketa
- žampiony
- paprika několika barev
- olej

Pustkovecká jehla

Postup:
Maso si nakrájíme na větší kousky (z každého druhu asi tři). Lehce je naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli si rozkrojíme na větší měsíčky. Na jehlu pak střídavě napichujeme maso, slaninu, cibuli a sušené švestky. Takto připravenou jehlu opékáme na rozpáleném oleji na pánvi ze všech stran. Dopékáme ji pak asi 20 minut pod pokličkou anebo v troubě. Ve finále maso lehce podlijeme vývarem, který necháme lehce vysmažit na výpeček.
Mezitím si připravíme jako přílohu opékanou zeleninu. Na kousky si nakrájíme cuketu, lilek, papriku různých barev, žampiony a cibuli. Všechnu zeleninu vložíme společně na pánev s troškou olivového oleje a opékáme tak, aby změkla, ale zůstala křupavá. Takto nachystané maso se zeleninou je dostatečná porce, nicméně můžeme ji můžeme doplnit například petrželkovými bramborami.


Hruška ve skořicovém těstíčku

Suroviny:
- kompotovaná hruška
- brusinky
- šlehačka
- mléko
- hladká mouka
- vejce
- moučkový cukr
- mletá skořice
- olej

Hruška ve skořicovém těstíčku

Postup:
Z mléka, mouky, cukru, vejce a skořice připravíme hladké hustší těstíčko. Do něj pak namáčíme půlky kompotovaných hrušek, které smažíme z obou stran ve větší vrstvě rozpáleného oleje. Dozlatova osmažené hrušky servírujeme přizdobené šlehačkou a brusinkami.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.