Festival Bo Ostrava!!!, Industriáda, Fashion storm... Vyberte si z našich tipů

20. říjen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

V Bruntále jste v pátek zváni na Podzimní koncert sborů na zámku. Od 18 hodin se v rytířském sále představí Ženský komorní sbor Puellae Cantantes a Smíšený pěvecký sbor Bruntál. 

V Novém Jičíně se v pátekuskuteční Novojičínský podzimní jarmark. K mání bude už i třeba typické dušičkové zboží. Později odpoledne v tomto městě pak můžete navštívit setkání s básníkem a prozaikem Pavlem Kolmačkou. Začátek literárního setkání je v 17 hodin v Bookafé.

Zámek ve Frýdku-Místku můžete objevit novým způsobem. V 18 hodin tam totiž začínají večerní prohlídky při svíčkách. Ta poslední začíná až hodinu před půlnocí.

A pokud byste hledali nějaký tip na to, jak zabavit své děti či vnuky, tak je vezměte třeba do Krnova na lampionový průvod, který začíná v 18 hodin na Hlavním náměstí.  Nebo se vydejte ve strašidelných kostýmech do Českého Těšína na Magický Haloween. Ten pořádá Středisko volného času Amos od  17 hodin.

V Ostravě v pátek začíná třídenní festival národnostních menšin, nazvaný Bo Ostrava!!! Už dopoledne v 10 hodin se můžete v klubu Atlantik naučit skládat origami. V osm hodin večer pak začne v klubu Parník Asijský večer. Na programu jsou hudební vystoupení, divadlo a také ochutnávky tradiční kuchyně.

V Bystřici na Třinecku v pátek večer vystoupí s programem plných šansonů zpěvačka Renata Drössler. Začátek recitálu je v 18 hodin ve sborovém centru Luterské evangelické církve.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm jste zváni na Divou Báru. Tedy inscenaci Těšínského divadla odvážné a nespoutané dívce z pera Boženy Němcové. Začátek je v 19 hodin v sále kina.

Opavské kulturní dění ovládá festival Na cestě. Na dnešní den je připravena například na půl pátou připravena netradiční procházka Sady Svobody na téma 7 lidských hříchů. V 19 hodin vystoupí v Galerii Eisler ostravská básnířka Barbora Sebera a večer zakončí o půl deváté  koncert v kostele svatého Vojtěcha.

Sobota

V ostravských Dolních Vítkovicích v 10 hodin dopoledne začíná Industriáda. Tedy program, který si dává za cíl podpořit industriální památky v pohraničí. Třeba tím, že návštěvníkům nabídne koncerty kapely FiHa a zpěváka Voxela, anebo soutěže o největšího siláka či školu čepování.

Středisko volného času v Krnově v sobotu láká na dopolední Kurz pečení pro babičky a jejich vnoučata. Začíná se v 10 hodin a připravovat se budou podzimní dobroty.

Pokud si pospíšíte, můžete vyrazit na houby se zkušeným mykologem Vítem Balnerem. Sraz zájemců je v sobotu v 8 hodin ráno na zastávce MHD Suché Lazce, Přerovec.

Ve 14 hodin začíná v Kravařích troubená a zpívaná Svatohubertská mše s průvodem. V kostele svatého Bartoloměje ji obstarají trubači Rabštejn.

Na zámek v Kuníně jste zváni na oslavy narozenin osvícené hraběnky Marie Walburgy. Při prohlídkách zámku nahlédnete do každodenního života hraběnky, dozvíte se, jak se třeba oblékala a co ukrývala v pompadůrce.

Slezskoostravský hrad v sobotu zažije módní bouři. Tedy prezentaci regionálních návrhářů korunovanou módní přehlídkou. Fashion storm začíná v 15 hodin, přehlídka pak v šest večer.

Vyjdi ze své komfortní zóny. To je výzva, kterou můžete zdolat, pokud se vydáte na Větřkovickou přehradu v Kopřivnici. Pro zájemce je připravena čtyřkilometrová trasa pro nordikwalking, korunovaná otužováním v přehradě. Zvolit můžete ze dvou termínů, první začíná v 9 a druhý ve 14 hodin. Děti se mezitím mohou vydat na dobrodružnou stezku v okolí přehrady.

A ještě pozvání na zámek v Linhartovech. Ten se právě v sobotu otevírá pro veřejnost po rekonstrukci. Prohlédnout si jej můžete od 13 hodin.

Neděle 

V Krnově se dnes můžete vydat na Bleší trh. Spousta drobných pokladů bude k mání v prostorách Paláce Silesia od 9 do 12 hodin. Pokud ale nic nesháníte, ani nechcete prodat, můžete si zasportovat. Od 9 hodin začíná na louce nad restaurací Koliba prezentace na veřejný cyklistický závod Krnovský cyklokros. Soutěží jak dospělí, tak i děti.

Na chovatelskou burzu, tedy Fauna trhy zas v neděli dopoledne zve ostravská Černá louka. Nakoupit či jen tak se pokochat můžete přijít mezi osmou a dvanáctou hodinou. 

Nebo se vydejte za poznáním jedné z ostravských částí, konkrétně panelového sídliště Nové Výškovice. Komentovaná procházka začíná v 10 hodin u tramvajové zastávky 29. dubna na Výškovické ulici.

Přidejme ještě pozvání na koncert, a to do kaple zámku Nová Horka. Hudba od baroka po současnost v podání předních hráčů Janáčkovy filharmonie Ostrava bude znít od 16 hodin.

Ve Štramberku jste zváni na procházku místní Zlatou uličkou. Jestli nevíte, která to je, přijďte na náměstí ke kašně na 14. hodinu. To totiž začíná další z komentovaných procházek z cyklu Štramberské pikantérie.

Petrana, praštěná čarodějnice. To je pohádka pro děti, kterou v neděli v Hlučíně nabídne festival Divadelní podzim. Začátek je v 15 hodin v Kulturním domě.

Pokud jste ještě nenavštívili Mezinárodní festival outdoorových filmů, tak v neděli naposledy se promítá v Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Odpolední blok projekcí začíná v 17 hodin v hudebním klubu a nabídne třeba reportážní snímek o přechodu slovenských Roháčů.

A konečně na Čaj o páté jako za starých dobrých časů se v neděli odpoledne můžete vydat do Kulturního domu v Bílovci. Od polky až k rokenrolu. Tak zní název tohoto tanečního odpoledne, které začíná jak jinak než v 17 hodin.

Spustit audio