Festival Folklor bez hranic vstupuje do své druhé poloviny

18. srpen 2011

Mezinárodní festival Folklor bez hranic, který se tento týden koná v Ostravě, dospěl do své poloviny. Tradiční kroje, lidové písně a tance budou k vidění ve vybraných městských obvodech až do pátku.

Čtrnáctý ročník Folkloru bez hranic odstartoval jako tradičně přehlídkou všech zahraničních souborů na Jiráskově náměstí. Letos jich do Ostravy přijelo šest a i když nejsou z kdovíjaké dálky, organizátoři si výběr nemohou vynachválit.

„Máme tady velmi barevnou škálu toho, co se dá ve folkloru nalézt. Ať již Francouze, což je vlastně skoro přímý přenos ze středověku, Estonce, což je zase trochu taková severská věc, která není úplně známá, dva ruské soubory a Slovensko,“ říká Filip Jedelský z pořádajícího občanského sdružení.

K tomu si připočtěme ještě dětský soubor z Polska, osm regionálních kolektivů a strážnický Žerotín a dostaneme patnáct folklorních souborů, které denně vystupují pod ostravským nebem.

„Jsme rádi, že nám vyšlo počasí, protože máme podia venku. Nechceme jít moc dovnitř, chceme, aby lidé, kteří prochází okolo po náměstích, viděli tu živou kulturu, kterou přinášíme do města,“ dodává Jedelský.

Kromě venkovních prostranství ale festival navštěvuje i domovy pro seniory a centra pro handicapované, což je do značné míry rarita, jak potvrzuje jedna z členek strážnického souboru Žerotín.

„Na takovém festivalu jsme nikde nebyli, že jdeme také do různých domovů. A myslím, že nám jako vystupujícím tanečníkům dá něco nového, jiný přístup k divákům,“ dodává.

Festivalový program už byl tedy k vidění v Ostravě-Jihu a v Mariánských Horách. „Dnes se objeví folklórní soubory u kruhového objezdu v Porubě a potom se zase vracíme do centra Ostravy. Festival pak vyvrcholí koncertem na Slezskoostravském hradu,“ prozrazuje ředitelka festivalu Kateřina Macečková.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio