Festival v ulicích zabere plochu dřívějších Colours. Scény budou na Černé louce i na hradě

7. květen 2017
Dobré odpoledne

Ostravský Festival v ulicích začne 30. června. Přinese řadu novinek a oproti minulému ročníku bohatší program. Mimořádným zpestřením dvoudenní akce budou vystoupení souborů ze španělského Katalánska. A protože organizátorům z týmu Colours of Ostrava už nestačí Černá louka, pódia budou nově i u Slezskoostravského hradu. Festival také oslaví 750 let od první písemné zmínky o Ostravě.

„Letošní festival nám dorostl do rozměru Colours of Ostrava, když byl ještě na Černé louce a na hradě. Protože hlavní program bude právě na Černé louce a na hradě, kde budou dvě velké scény,“ říká ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

A šéfka Colours of Ostrava Zlata Holušová doplňuje: „Lidé si budou moci jako za starých časů chodit přes lávku na valy. Vlastně se ten festival obrovsky rozšířil.“

Valy byly u ostravského hradu postaveny před několika lety a podle Hradilové je dosud nikdo k žádným akcím nevyužil. „Ve valech přímo postavíme velkou scénu, která bude věnovaná oslavám 750 let první zmínky o Ostravě. Bude tam katalánský program i někteří čeští umělci,“ dodává Hradilová.

Z Katalánska má do Ostravy přiletět celkem 270 umělců. Přivezou si i své tradiční obří loutky, předvedou ohňové show a budou stavět lidské pyramidy. „Ale nálet katalánské kultury do Ostravy neznamená, že by nebyly zachovány všechny pilíře festivalu,“ ujišťuje Zlata Holušová.

„Takže uvidíme Ondřeje Havelku s jeho Melody Makers, Prago Union, z Belgie přijede takový rockový psychedelický soubor s Kel Assoufem. Přijede fantastická Flo z Itálie, která mi hodně připomíná ZAZ. Prostě bude toho hodně i pódia pro mladé kapely,“ vyjmenovává Holušová.

Vysvětluje také, proč její tým tentokrát naplánoval původně doprovodnou akci festivalu Colours of Ostrava tři týdny před jeho zahájením: „Ten festival se obrovsky rozrostl a je svébytný. My potřebujeme čas na jeho přípravu a zároveň si potřebujeme vydechnout před Colours, který dnes obsahuje další festivaly – Crossroads nebo Meltingpot. A myslíme si, že Festival v ulicích stojí na vlastních nohou.“

03676860.jpeg

Zahájení 30. června je podle Hradilové příhodné. „Skýtá to mnoho příležitostí pro školáky a studenty, aby na festivalu v ulicích oslavili svá vysvědčení, a to i s rodiči. Celým festivalem se prolíná program pro děti i pro mládež,“ připomíná Hradilová.

Novinkou Festivalu v ulicích bude také street art zóna. Pozvaní umělci budou nejen sami tvořit, ale také nabídnou divákům, aby se k nim připojili.

Všechny akce a koncerty budou zadarmo.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio