Fíky pomohou trávení i zraku. V jihočeských podmínkách je ale nejspíš nevypěstujete

25. prosinec 2015

Fíky jsou populární nepochybně z více důvodů. Prý se uměle pěstovaly už před obilím a díky sušení je bylo možné fíky udržovat i v zásobě, tazvaně na horší časy. To mělo na oblibu fíků zásadní vliv.

Fíky patří k potravinám nesmírně užitečným. Obsahují velké množství vlákniny a pomohou tak vylepšit trávení, používají se jako velmi jemné projímadlo vhodné i pro děti.

Jedna studie hovoří o tom, že plody s vysokým obsahem vlákniny výrazně snižují riziko rakoviny prsu. I proto patří fíky do skupiny potravin, které se považují za velmi zdravé, společně s jablky, hruškami či švestkami.

A to ještě všechno. Při pravidelné konzumaci mají prý fíky velmi blahodárný vliv na zdravý zrak. Tak jako naše maminky říkají dětem: Papej mrkvičku, budeš mít zdravá očka, tak by maminky v jižních zemích měly říkat dětem, ať papají hodně fíků.

Kdo by fíky jíst neměl

Fíky ale mohou mít také svoji horší stránku. U zdravých lidí by žádné vedlejší účinky vyvolávat neměly, ale je prý důležité každé sousto dobře požvýkat. Určité nepříjemnosti mohou fíky ale způsobit lidem, kteří trpí onemocněním žlučníku a hlavně ledvin.

Pokud sušené fíky nemají označení , že jsou v bio kvalitě, je třeba dát pozor ještě na jednu věc. Při běžném sušení fíků se používá takzvané síření, tedy preparace plodů oxidem siřičitým. Ta se provádí za účelem prodloužení trvanlivosti sušených fíků. Některé osoby mohou vykazovat zvýšenou citlivost na síru. Prý jsou to nejčastěji lidé trpící astmatem.

Pěstování fíků

Při návštěvách zahradních center stále častěji můžeme narazit na mladé keříčky fíků. Z toho bychom mohli usoudit, že je jejich pěstování možné. Ve skutečnosti se ale dají plody fíků vypěstovat jenom v nejteplejších oblastech republiky - tedy možná někde na jižní Moravě nebo v Polabí. A ani tam nemusí být výsledek stoprocentní.

V jihočeských podmínkách může pěstování fíků překážet silnější zima, ale hlavně kratší vegetační doba, takže plody nestihnou dozrát. Jako okrasnou rostlinu bychom snad fíkovník pěstovat na některých místech mohli – má docela dobrou regenerační schopnost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.