Filé ze pstruha s cizrnovou kaší a salátem z čerstvého špenátu
Šéfkuchař restaurace Zámku v Ostravě-Zábřehu Pavel Gavenda nám nabídne menu, které vychází z tradičních kvalitních surovin, ovšem v zajímavé a poněkud neobvyklé kombinaci. Těšte se tedy na filé ze pstruha s cizrnovou kaší a salátem z čerstvého špenátu.
Filé ze pstruha
Suroviny:
- čerstvý pstruh
- máslo
- sůl
Postup:
Čerstvou rybu si nejprve očistíme, jemně nožem seškrábneme šupinky, a pak vykostíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a filátka ze pstruha zprudka osmažíme nejprve otočená kůží dolů. Po chvilce je obrátíme. Poté filé asi 5 minu zapékáme v troubě na 200 stupňů. Z ořezů ryby připravíme vývar, který nám může posloužit na výbornou rybí polévku.
Cizrnová kaše ( 4 porce )
Suroviny:
- 500 g cizrny
- cibule
- česnek
- sůl
- pepř
Postup:
Cizrnu den předem namočíme. Vaříme ji nejlépe v tlakovém hrnci, společně s cibulí a česnekem do měkka. Ke konci vaření ji osolíme. Poté cizrnu scedíme a umixujeme. Kaši dochutíme solí, pepřem a případně ještě i česnekem
Salát z čerstvého špenátu
Suroviny:
- mladý čerstvý špenát
- klíčky z červené řepy
- vinný ocet
- olivový olej
- cukr
- sůl
- voda
Postup:
Lístky špenátu omyjeme a osušíme. Do mísy k nim přidáme klíčky z červené řepy. V další misce si připravíme zálivku z cukru, soli, octu, oleje a trošky vody.
Vše společně na talíř servírujeme tak, že doprostřed dáme nejprve uhlédnou porci cizrnové kaše. Vedle ní pak klademe hrstku špenátu a klíčků, smočenou v zálivce, a nakonec na vše jemně položíme smažená filátka. Přidáme i kousek citronu, kterým si podle chuti můžeme jídlo dochutit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.