Film opavských školáků o výuce v době covidu slaví úspěchy na festivalech

5. duben 2023 14:21

Zapomenutá generace. Tak se jmenuje film, který o nedávné pandemii koronaviru natočili žáci z prvního stupně Základní školy Englišova v Opavě. A uspěli s ním už na několika domácích festivalech. Dětskýma očima se snaží ukázat, jak těžké bylo zvládnout všechny tehdejší zákazy a omezení. Byli tehdy v první třídě.

Jedenáct minut popisuje časosběrně, jak se měnil svět nadšení po prvním vysvědčení v první třídě v nečekanou realitu. A první uzavření škol v březnu 2020. A potom doma jen s počítačem, pak do školy, pak zase domů, pak roušky, respirátory a testování.

Film dostal ocenění už na třech domácích festivalech a zaujal také v mezinárodní soutěži A-teenfilmsfest, kde prošel do finále.

Dnes už jsou z malých herců čtvrťáci. „Já už jsem se úplně změnila a když se na to koukám, mám pocit, že to je úplně jiná osoba,“ posteskla si Sofie, ale také Ondřej nebo Lukáš. Část filmového štábu. „Vzpomínám na to, jak jsme tady hráli a natáčeli, jak si hrajeme s rouškami,“ říká jeden z kluků. A proč je podle nich film tak dobrý? „Protože jsme postupovali týmově, máme dobré režiséry a dobré střihače,“ dodává.

Kameru do šuplíku neschovali. Už chystají další společný film. O energiích ve všech podobách. „O všeobecných energiích, o obnovitelných zdrojích energie a o neobnovitelných zdrojích. Už to má scénář a začínáme to natáčet, abychom to stihli ještě někam dát do soutěže,“ říkají žáci.

Všichni spoluautoři covidového dokumentu jsou členové školního mediálního kroužku, právě tam vznikají nápady na nové společné filmy.

autor: Martin Knitl
Spustit audio