Finančně vyčerpaná ostravská zoo spustila sbírku na podporu svého chodu

14. duben 2021 08:14

Po úspěšné sbírce v podobě symbolické adopce zvířat spouští ostravská zoologická zahrada další finanční sbírku. Její výtěžek má být určený na základní nákup krmiva, veterinární péči, léčiva, náklady vytápění vnitřních expozic nebo třeba na platy chovatelů.

Ostravská zoo vybírá ve sbírce Pomoc pro zvířata v Zoo Ostrava 300 tisíc korun. Podle vedení zoologické zahrady je totiž pro její fungování klíčový příjem ze vstupného, o které zahrada kvůli pandemickým opatřením na půl roku přišla.

„V Zoo Ostrava žije přes 5000 zvířat ve více než 430 druzích. Jsou mezi nimi sloni, žirafy, medvědi, hroši, šimpanzi, pandy či lemuři, dále plameňáci, orli nebo papoušci. Ale také řada velmi drobných zástupců hmyzu a dalších bezobratlých. A všechna tato zvířata potřebují péči,“ říká mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková s tím, že vybrané peníze by alespoň z části měly pokrýt vzniklé náklady.

Částka za krmivo ročně činí osm milionů korun. Z toho celý jeden milion jde na nákup sena, za ovoce a zeleninu zoo ročně zaplatí přes dva miliony. A další 1,5 milionu korun ročně stojí veterinární péče o zvířata.

„Sbírka potrvá celkem 60 dní, do 10. června. Děkujeme za všechny vaše příspěvky! Pomůžete nám přečkat nelehké období,“ dodává mluvčí zahrady.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související