Firma, která likviduje ropné laguny v Ostravě, je v exekuci

24. listopad 2011

Společnost Geosan Group, která likviduje ostravské laguny, je v exekuci. Firma nesmí nakládat se svým majetkem. Rozhodl o tom soud.

Podle Geosanu jde o obchodní spor s bývalou sudbdodavatelskou firmou Baltom o necelých 75 milionů korun, který neovlivní sanaci ropných kalů v Ostravě ani jejich převoz do Ústeckého kraje. Vzniklý produkt se tam skladuje a má tam také likvidovat spalováním v cementárně.

Jak upřesnil výrobní ředitel Jiří Šalda, rozhodnutí soudu není pravomocné a firma se proti němu odvolá. „Naše společnost má obrat zhruba mezi pěti až šesti miliardami korun a 74 milionů korun v žádném případě nepoškodí společnost, aby ji paralyzovala. Vyrábí se kontinuálně, práce probíhají normálně a budou probíhat tak, aby celkových 110.000 tun bylo odvezeno do poloviny prosince,“ ujistil Šalda.

Soudem pověřený exekutor Milan Makarius upřesnil, že zákon mu dává několik možností, jak pohledávku získat - třeba zabavením peněz z účtu nebo prodejem nemovitých věcí.

„Já mohu skutečně potvrdit, že proti Geosan Group je vedena Exekutorským úřadem Praha-Západ exekuce. Věc je čerstvá, je nová a jak se bude procesně vyvíjet, nelze dnes vůbec odhadnout,“ řekl exekutor.

Zareagovala i ostravská radnice. Náměstek primátora Dalibor Madej vyzval ostravského šéfa státního podniku Diamo, aby přišel radním situaci vysvětlit. Právě Diamo na likvidaci lagun dohlíží.

autoři: ada , mik
Spustit audio

Více z pořadu