Firma na zpracování hliníku v Břidličné vyrábí vlastní dezinfekci

6. duben 2020 07:27

Nedostatek dezinfekce vyřešili v Břidličné na Bruntálsku po svém. Zaměstnanci tamní firmy na zpracování hliníku si namíchali prostředek vlastní.

Fabrika mimo jiné vyrábí potravinové obaly a tak má k dispozici důležitou surovinu, a sice denaturovaný líh. Firma zatím vyrobila hektolitry dezinfekce pro zajištění provozu i pro zaměstnance a jejich rodiny.

„Na mísírně se barev se připravují veškeré laky a barvy pro náš provoz a máme tady veškeré komponenty pro namíchání dezinfekce,“ říká zaměstnankyně Karolina Klohnová s tím, že namíchanou směs pak rozlévají do lahviček pro potřeby zaměstnanců.

Čtěte také

Firma vyrábí mimo jiné obaly na potraviny a dezinfekci tak používá i v běžném provozu. Kvůli mimořádným opatřením jí ale byl nedostatek. S tou situací přišla spotřeba, jakou jsme nečekali. V podstatě ze dne na den zmizela veškerá dezinfekce a nebylo kde brát,“ říká výkonný ředitel David Bečvář.

Aby neohrozili výrobu, začali míchat dezinfekci vlastní. To, co je klíčové, my jako Alinvest Břidličná máme k dispozici velké množství denaturovaného lihu. To je přesně to, co potřebujete. Další dvě základní ingredience jsou glycerin a peroxid vodíku. Ty nám chyběly, tak přišla akce kulový blesk,“ popisuje šéf vývoje Ondřej Stejskal.

A co povolení? „Z krajské hygienické stanice přišlo vyrozumění, že souhlasí s výrobou pro vnitřní potřeby našeho podniku,“ dodává Stejskal. Firma chce dezinfekcí zásobit také radnice okolních měst a obcí. Čeká ale, jestli získá další potřebná povolení.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související