Firma OKD začne už v příštím roce chystat útlum posledního karvinského dolu

30. prosinec 2021 15:47

Karvinsko čeká přelomový rok 2022. Společnost OKD začne s přípravami na konec těžby uhlí v posledním činném dole. Útlum by mělo výrazně zjednodušit to, že OKD se v současné době velmi daří a firma čeká dobré obchodní výsledky.

Zvuky typické pro každodenní fárání horníků jsou slyšet už jenom na dole ČSM sever a jih. Na posledních činných šachtách. Pořád se připravují další naplánované poruby v podzemí.

Čtěte také

„Už některé z nich připravujeme, které budeme dobývat v prvním kvartálu. Ty, které budeme dobývat už v lednu, vybavujeme. Zbytek přijde na řadu postupně, jak ta hornická činnost pokračuje,“ říká provozní ředitel OKD David Hájek.

Jenže je jasné, že dlouho to nepotrvá. Téměř na 100 procent skončí těžba v období přelomu roku 2022 a 2023 a blíží se konečný útlum. „Nyní to vypadá, že by těžba mohla skončit v prvním čtvrtletí roku 2023,“ potvrdil Marian Klásek, předseda představenstva státního podniku Prisko, který ovládá právě OKD.

Podle předsedkyně představenstva OKD Vandy Staňkové sice firmu čeká velmi dobrý výsledek letošního hospodaření, ke konci září měla výnosy za 5,5 miliardy korun, to ale konec těžby zřejmě nezastaví. Jak říká, ceny uhlí bývají vrtkavé, další rozšiřování těžby by stálo řádově miliardy a nejistá jsou také úřední povolení.

„Protože vždy, když chceme něco začít připravovat a otvírat, tak potřebujeme nová povolení. A v neposlední řadě je to samozřejmě nezbytnost a dostupnost kvalifikovaných pracovních sil,“ dodala Staňková.

Běžné zvuky z šachty tak budou zřejmě příští rok slyšet v normálním režimu naposledy. Na konci příštího prosince už bude hlavním tématem útlum a hledání termínu pro úplně poslední vytěžený vozík v celém ostravsko-karvinském revíru.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související