Firma z Frýdku-Místku vyrábějící ochranné pomůcky přerušila provoz kvůli koronaviru

8. červenec 2020 19:10

V Česku od půlnoci přibylo téměř sto nových případů, u kterých se potvrdila nemoc Covid-19. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Ohniska nákazy dál zůstávají v Moravskoslezském kraji.

Kvůli koronaviru dnes na čtyři týdny přerušila provoz firma DEVA ve Frýdku-Místku, která vyrábí ochranné pomůcky. Testy tam odhalily už 20 nakažených zaměstnanců. Hygienici nařídili karanténu i pro další lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženými.

Čtěte také

„Pravděpodobně je to nové ohnisko, protože tam nejsou žádné vazby na OKD a podobně. Sedmnáct případů od včerejška je hodně, ale doufáme, že už jich nebude moc přibývat, protože ty osoby v kontaktu už jsou otestovány,“ říká epidemiolog z Krajské hygienické stanice v Ostravě Petr Kopřivík.

Podle Jiřího Dedka, jednatele frýdecko-místecké firmy, se první případ ve firmě vyrábějící ochranné oděvy potvrdil v pátek večer. Většina z nakažených ale podle něj žádné příznaky nemoci nepociťuje. Někteří se prý dokonce divili, že jsou pozitivní.

„Postavili jsme se k tomu tak, že firmu zavřeme – ztráta je pět, sedm milionů v obratu zboží, některé zakázky jsou posunuté, informovali jsme zahraniční partnery. Není to jednoduché,“ dodává Dedek.

DEVA vyrábí ochranné a zásahové oděvy a v březnu šila roušky z nanotextilie i pro město Frýdek-Místek.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související