Firmy v kraji vítají obnovení Antiviru, programu na podporu zaměstnanosti

1. prosinec 2021 07:20

Program platí od listopadu a pokračovat by měl podle plánů současné vlády do konce února příštího roku. Potřebují ho například některé výrobní firmy navázané na automobilový průmysl, které teď čelí propadu výroby. Přečkat těžké období jim má usnadnit právě program antivirus, kdy stát nahradí firmám až 60 procent vyplácených mezd.

Nejen firmě v Chuchelné, která vyrábí plastové díly do automobilů, zakázky v posledních měsících  klesají. „Co se týká září, října, byl propad výroby kolem 20, 30 procent proti standardu, jaký v předešlých letech byl,“ říká výkonný ředitel skupiny BR Group Petr Mitura, kam spadají tři plastikářské firmy.

Čtěte také

Velká část jejich zaměstnanců tak pracuje kvůli nižší poptávce jen 4 dny v týdnu. „Pouze někteří pracovníci dobírají dovolenou, jinak plošně všichni jsou jeden den v týdnu na 60 procentech. A my na ně budeme nárokovat těch 60 procent příspěvku,“ říká Mitura s tím, že firma vítá, že vláda antivirus opět spouští. I když podpora měla podle něj přijít dříve. „Za nás je to později, než by nás to podpořilo, protože největší propad byl v září a hlavně v říjnu,“ dodává.

Program Antivirus má bránit propouštění. Při minulých vlnách ho využívaly hlavně firmy z nejvíce zasažených oborů, tedy například v ubytování a stravování. I teď na ně restrikce tvrdě dopadly.

„Ta opatření, jak přišla, jsou pro ně hodně těžce stravitelná. Z toho důvodu taktéž vítají ten Antivirus. Druhá věc je pak program, který se týká ušlého zisku. Nicméně zase mají všichni na zřeteli to, že teď se slibuje něco, co vůbec není v rozpočtu na rok 2022. Takže z toho mají ty firmy obavy,“ říká předseda představenstva Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje Jan Březina.

Příští rok pak alespoň firmy vyrábějící pro automobilový průmysl věří, že se situace zlepší. „My v to doufáme a připravujeme tak i plán, že první kvartál by měl být ještě slabý, ale nejpozději od pololetí by se to mělo zvyšovat,“ dodává Petr Mitura z BR Group.

Spustit audio