Flemmichova vila nabízí pohled do zákulisí umělecké práce

28. květen 2012

Flemmichova vila nabízí pozoruhodné výstavy. Do svých nedávno rekonstruovaných prostor láká na dvě nové expozice. První z nich seznamuje návštěvníky s několika menšími výročími města Krnov. Ta druhá pak představuje malířství 19. století.

Krnovské muzeum se rozhodlo vystavit obrazy ze svých sbírek. Získalo je především svozem z okolních zámků, Slezských Rudoltic, Linhartovy či Hošťálkovic. Co se týče malířů, tak vedoucí muzea, Ivana Zajícová, říká, že přímo na Krnovsku se jich moc natrvalo neusadilo.

„Mezi nejznámější portrétní mistry patřila rodina Sperlichů a hlavně významný úvalenský rodák Henrich Kinzer, který odešel do Vídně, ale zpětně sem donášel nové impulzy a hlavně vytvářel portréty pro místní šlechtu,“ dodává Zajícová.

Nebyl-li obraz označen a popsán, badatelé už dnes ani nemohou zjistit, o kterou konkrétní osobu šlechtického rodu se jedná.

Kromě portrétů můžeme dále obdivovat obrazy s náboženskou tématikou či realisticky vyvedené krajiny. „Většina impulsů docházela se zpožděním, takže když srovnáme stejná díla z oblasti třeba Vídně nebo jiných větších metropolí, tak se zde nachází opravdu jenom pár významnějších prací, které opravdu reflektovaly stejnou podobu,“ poznamenala vedoucí muzea.

Výstava malířství 19. století potrvá do konce letošního roku. Její součástí je i ukázka, jak to vypadalo v dobovém salónu, a nahlédnout můžeme také do plně vybaveného malířského ateliéru.

Spustit audio