Fleret na Loděnici, Beskydská rallye, Venkovské trojhalí... Vyberte si z našich tipů

2. září 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Pátek je jako stvořený pro návštěvu některého z koncertů. Doporučit vám tak můžeme od 19 hodin v areálu Loděnice v Děhylově vystoupení kapely Fleret. Pokud ovšem ve stejný čas nedáte přednost Zahajovacímu koncertu letošního Svatováclavského hudebního festivalu. Skladby Wolfganga Amadea Mozarta zazní v ostravské Katedrále Božského Spasitele, kde vystoupí Pražská filharmonie.

A navštívit můžete také v Ostravě 10. ročník festivalu Zdraví a duše, který nabídne přednášky, workshopy i různá praktická cvičení. Festivalový program začíná dnes v 11 hodin a potrvá až do zítřejšího podvečera.

V Havířově dnes začínají dvoudenní Havířské slavnosti. V areálu Sportovní haly Slávie se na pódiu vystřídá celá řada muzikantů – dnes po 16. hodině to budou například kapely No Name, Tublatanka nebo Gothard. Zítra se těšte na Lucii Bílou nebo na skupiny Wanastowi Vjecy a Kabát.

Zámek v Kravařích dnes láká na Mezinárodní noc pro netopýry. V 18 hodin na zámku otevřou Stezku nočních tvorů. Samotné pozorování nočních savců pak začne po setmění v zámeckém parku. Pořadatelé účastníkům vzkazují – svítilny s sebou!

Sobota

Den města Brušperka láká už od 13 hodin na Náměstí J. A. Komenského, které bude patřit koncertům a tvůrčím dílničkám. Mimo jiné v Brušperku vystoupí Cimbálová muzika Ocún, skupiny Nedivoč, YoYo Band a Vlasta Redl s kapelou.

V Kopřivnici startuje mezinárodní Tatra Veterán Rallye Beskydy. Více než stovka automobilových skvostů domácí značky vyrazí na spanilou jízdu historických tatrovek, a to v 10 hodin směr – Prostřední Bečva, Pustevny, Trojanovice, Frenštát, Veřovice a Štramberk.

Škola kouzel láká po celý víkend na hrad Sovinec. Kouzlit tady může každý, kdo zvládne výrobu kouzelnické hůlky, projte zábavnými stanovišti a získá kouzelnické vysvědčení. Součástí akce budou i netradiční prohlídky hradu.

Masarykovo náměstí v Karviné-Fryštátě bude od 10 hodin patřit Festivalu národnostních menšin Prolínání kultur. Vystoupí na něm například folklórní soubory Olza, Poĺana a Antigoni.

Gastro festival Sníme spolu začne stejně tak v deset hodin dopoledne v ostravském Bělském lese. A soutěže O nejlepší kotlíkový guláš dnes můžete zažít jak v Bruntále, tak u vodní nádrže v obci Baška.

Neděle

V Krnově začínají tradiční Krnovské hudební slavnosti. Jako první se v Koncertní síni sv. Ducha představí od sedmi večer herečka a šansoniérka Chantal Poullain. Z programu festivalu můžete vybírat až do neděle 11. září.

Nenechte si také ujít Restaurant Day v Piaristické zahradě v Příboře. Festival jídla a pití nabídne od 10 hodin mimo jiné pikantní chilli con carne, křupavé cookies, domácí chléb se sádlem i voňavou kávu a čaje. To vše doprovodí hudební vystoupení.

Skok do sena z vlečky i množství domácích zvířat, historické zemědělské techniky a tradičního jídla slibuje v Ostravě akce s názvem Venkovské Trojhalí. Navštívit ji můžete v Trojhalí Karolina posledním dnem, a to od 10 do 18 hodin.

Promenádní koncert Městského orchestru mladých zazní od 16:30 na náměstí v Dolním Benešově.

A večer plný dixielandu, swingu a bluesové muziky na vás čeká ve Frýdlantu nad Ostravicí. Stanley's Dixie Street Band potěší své příznivce ve Farní zahradě od 19 hodin.

Spustit audio