Folklorní štafetu odstartoval Světlovánek. Prezentuje hry, písně a tance z Moravy i po celé Evropě

Listopadovou Folkolorní štafetu můžete poslouchat v našem vysílání každý všední den v premiéře vždy v Srdcovkách Zdeňka Junáka v 9.30 a v pořadu Morava krásná zem v 18.30.

V prvním dílu našeho listopadového seriálu se představil soubor Světlovánek z Bojkovic. V roce 1976 iniciovala Ladislava Pavlíková založení dětského folklórního souboru Světlovánek, jehož byla vedoucí až do roku 1980. Název souboru pochází od dominanty města, zámku Nového Světlova.

Od roku 2003 funguje soubor jako samostatné sdružení, dnes spolek, který má kolem 120 členů. V jeho repertoáru jsou hry, písně a tance z Moravských Kopanic, Luhačovického Zálesí a Uherskobrodska.

Folklorní soubor Světlovánek

V současnosti pod hlavičkou Světlovánku tancují čtyři skupiny, tři dětské ve věku 4 až 17 let a čtvrtá, mládežnická skupina ve věku 18 až 26 let. Vedoucí souboru je Jitka Maštalířová, Veronika Křižková a Karolína Peřestá, na vedení mladších složek se spolupodílí dospělí tanečníci souboru. Soubor doprovází cimbálová muzika Bojkovjan, cimbálová muzika Koménka, a také dvě muziky ZUŠ Bojkovice.

Světlovánek spolupracuje s českými, moravskými a slovenskými soubory, pravidelně se účastní festivalů a přehlídek, podílí se na udržování tradic a kulturním dění v Bojkovicích - členové v květnu staví máj, děvčata na jaře vynáší Morenu, chlapci o Velikonocích chodí hrkat.

Soubor úspěšně reprezentoval Českou republiku na evropských festivalech na Kypru, v Holandsku, Francii, Německu, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Polsku a Slovensku.

Folklorní soubor Světlovánek

Největší akcí, kterou se Světlovánek ve svém regionu prezentuje, je mezinárodní folklorní festival Světlovský bál, který spolu s městem Bojkovice soubor pořádá vždy v první polovině června. Mezinárodní folklorní festival Světlovský bál už 15 let patří k nejvýznamnějším kulturním akcím v Bojkovicích a okolí.

Vznikl na základě reciprocity dětských souborů a myšlenka uspořádat tuto akci se zrodila právě před patnácti lety při účasti souboru Světlovánek na dětském festivalu „Stretnutie priatelov“ v Trenčianské Turné. V roce 2005 se pak konal 1. ročník malého festivalu a po úspěšné premiéře se do tohoto dění zapojovalo stále více dětí a mládeže, navazovala se přátelství, poznávala se kultura a zvyklosti jiných oblastí a zemí. Do Bojkovic už za patnáct let festivalu zavítaly soubory z Indie, Kostariky, Mexika i různých koutů Evropy.

Folklorní štafetu přebírá soubor Jánošíček z Brna, který se v našem vysílání představí v pondělí 4. listopadu.

autor: Český rozhlas Zlín

Související