FOTO a VIDEO: Stěhování Slovenské strely jako začátek znovuzrození jedné železniční legendy

1. září 2018

Železniční vůz Slovenská strela byl svým luxusem a také vysokou rychlostí tím nejlepším na meziválečných československých kolejích. Kopřivnická Tatra vyrobila dva kusy v roce 1936. Jediný z dochovaných vozů se vydal do opravy. Z prostranství před technickým muzeem v centru Kopřivnice ho odvezli na silničním návěsu.

Parta dělníků právě připravuje speciální návěs, na který Slovenskou strelu za pár okamžiků naloží. „Ten vagón se bude nakládat prakticky nejšetrnějším způsobem, jaký vůbec existuje,“ říká Jiří Tůma z firmy Universal Transport, která převoz Slovenské strely zajišťuje. „Bude natažen přímo po nájezdové rampě na tento dopravní prostředek, kde bude zafixován a potom následně odjede na místo určení,“ dodává.

Na stěhování se přišly podívat desítky lidí. „Bude úplně nejlepší, pokud bude zprovozněná a pokud, jak jsem získal informace, bude odstavená v kryté hale,“ říká jeden z přihlížejících.

Slovenská strela plynule najela na návěs a zatímco ji dělníci upevňují, ptám se člena restaurátorského týmu Jana Palase, jaké práce se na ní budou dělat. „Bude určitě velice náročné rozchodit, opravit patentem chráněný hnací agregát inženýra Sousedíka po té stránce mechanické, ale zejména elektrické. A to ovládání elektrické toho agregátu. To je věc dnes už neznámá,“ říká.

Dotažení posledního upínacího řetězu má na starosti generální ředitel kopřivnické Tatry Radek Strouhal. „Je to unikátní technická památka nebo respektive národní kulturní památka a v podstatě div techniky. Je to jeden z nejrychlejších vlaků, který kdy jezdil na našich kolejích. Bude podle původní dokumentace. Opraví se i to, co se v minulosti při některých necitlivých rekonstrukcích poškodilo. A uvede se do původního stavu, bude plně pojízdná,“ dodává ředitel.

 

Slovenská strela se do Kopřivnice vrátí za dva roky už vlastní silou po kolejích. Většinou sice bude stát před novým Technickým muzeem. Čas od času ale sveze zájemce po okolí.

autor: Michal Polášek

Související