FOTONÁVOD: Jak doma upéct chleba bez domácí pekárny
Recept i samotné pečení jsou jednoduché, jen počítejte, že celý proces zabere poměrně hodně času. Doma tenhle chleba už roky peče jedna z našich rozhlasových kolegyň a podělila se s námi o návod.
Když se rozhodnete upéct si chleba podle tohoto receptu, počítejte s tím, že od zadělání těsta po samotné pečení potřebujete 12 - 16 hodin, přesně takovou dobu totiž těsto „odpočívá“; ne méně než 12 hodin, ne více než 16 hodin. Naše kolegyně doporučuje například zadělat si těsto v 7 hodin ráno, potom můžete začít péct v 7 hodin večer, zabere vám to čas do 9 večer a k snídani budete servírovat čerstvý domácí chléb.
Budete potřebovat:
. hladkou pšeničnou mouku
. žitnou chlebovou mouku
. sušené droždí
. sůl
. ocet
. semínka (sezamová, lněná, slunečnicová), oříšky nebo mandle (podle chuti)
. velký hrnec s poklicí
Doba přípravy: 10 minut
Doba kynutí: 12 - 16 hodin
Doba pečení: 2 hodiny
Zadělání těsta:
V míse smíchejte:
3 hrnky pšeničné mouky
1 hrnek žitné mouky
2 kávové lžičky soli
1 sáček sušeného droždí
semínka a oříšky dle chuti – od každého hrst*
Potom přidejte:
2 hrnky vlažné vody
2 kávové lžičky octa
*pokud budete dávat semínka i oříšky (doporučujeme zkusit mandle), ve větším množství, přidejte ještě půl hrnku vlažné vody, semínka nasají vodu a těsto by se pak mohlo drobit.
Těsto v míse dobře promíchejte, bude tekutější, toho se nelekejte, potom ho přikryjte třeba utěrkou a uschovejte na ne příliš chladném místě. Tam ho nechte odpočívat oněch zmiňovaných 12-16 hodin.
Další popis je ve fotogalerii:
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.