FOTONÁVOD: Jak doma upéct chleba bez domácí pekárny

1. duben 2020

Recept i samotné pečení jsou jednoduché, jen počítejte, že celý proces zabere poměrně hodně času. Doma tenhle chleba už roky peče jedna z našich rozhlasových kolegyň a podělila se s námi o návod.

Když se rozhodnete upéct si chleba podle tohoto receptu, počítejte s tím, že od zadělání těsta po samotné pečení potřebujete 12 - 16 hodin, přesně takovou dobu totiž těsto „odpočívá“; ne méně než 12 hodin, ne více než 16 hodin. Naše kolegyně doporučuje například zadělat si těsto v 7 hodin ráno, potom můžete začít péct v 7 hodin večer, zabere vám to čas do 9 večer a k snídani budete servírovat čerstvý domácí chléb.

Budete potřebovat:

. hladkou pšeničnou mouku
. žitnou chlebovou mouku
. sušené droždí
. sůl
. ocet
. semínka (sezamová, lněná, slunečnicová), oříšky nebo mandle (podle chuti)
. velký hrnec s poklicí

Doba přípravy: 10 minut

Doba kynutí: 12 - 16 hodin

Doba pečení: 2 hodiny

Zadělání těsta:

V míse smíchejte:

3 hrnky pšeničné mouky

1 hrnek žitné mouky

2 kávové lžičky soli

1 sáček sušeného droždí

semínka a oříšky dle chuti – od každého hrst*

Potom přidejte:

2 hrnky vlažné vody

2 kávové lžičky octa

*pokud budete dávat semínka i oříšky (doporučujeme zkusit mandle), ve větším množství, přidejte ještě půl hrnku vlažné vody, semínka nasají vodu a těsto by se pak mohlo drobit.

Těsto v míse dobře promíchejte, bude tekutější, toho se nelekejte, potom ho přikryjte třeba utěrkou a uschovejte na ne příliš chladném místě. Tam ho nechte odpočívat oněch zmiňovaných 12-16 hodin.

Další popis je ve fotogalerii:

autor: reČRoL
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.