František Tichý: Ostravské sochy

9. leden 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Ostravě začala fungovat nová internetová databáze a tištěná mapa soch a děl ve veřejném prostoru. Milovníkům umění přináší důležitý informační zdroj, který mohou zužitkovat při procházkách městem či při vzpomínání na minulost města.

Věřili byste, že Ostravu zdobí asi 500 soch, reliéfů a dalších sochařských výtvorů? A všechny teď najdete pomocí speciální mapy či internetové databáze.

Na tento zajímavý projekt v našem vysílání upozornila kolegyně Dagmar Misařová, když mu věnovala středeční vydání magazínu Křížem krajem. Já coby webeditor jsem pořad odbavil podle potřeb internetu. A protože mne téma velmi zaujalo, databázi jsem si trošku proklikal.

Databáze na mne působí přehledně a nabízí celou řadu možností třídění - podle autorů, podle čtvrtí, chronologické, či podle typu. Databáze totiž kromě soch zaznamenává také reliéfy, fontány, umělecky ztvárněné památníky a pamětní desky, mozaiky, sgrafita, vitráže, dekorativní stěny a tak podobně. Je toho opravdu hodně. Informací i obrázků.

Také se mi líbí, že projekt je stále otevřený. Jeho autoři vyzývají lidi, aby je kontaktovali v případě, že k některému z objektů mají nějaké informace či historické snímky. A samozřejmě uvítají, pokud upozorníte na dílo, které není v databázi evidováno.

A protože v rámci projektu vznikla také papírová mapa, která může sloužit zájemcům přímo při procházkách městem, určitě se na nějakou takovou vydám. Řada soch bývá vysoko na domech, kam se člověk často nedívá a mnohdy o takových dílech ani neví. Teď se můžu kochat uměním v ulicích cíleně a ještě se i něco dozvím. Takže vzhůru do ulic!

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.