Frenštát pod Radhoštěm zvýší od února nájmy v obecních bytech

22. červenec 2019 11:13

Navýšení bude představovat osm až deset korun za metr čtvereční měsíčně a bude se týkat 875 bytů, oznámila to dnes mluvčí frenštátské radnice Iva Vašendová.

Město zvýší nájemné po třech letech. Nárůst bude představovat 20 procent, jen u dvou domů to bude 15 procent. Město ke zvýšení nájmů vedlo několik důvodů.

"Hlavním důvodem je neuspokojivý stav bytového fondu. Nájemníci mají právo na kvalitní a hezké bydlení, a to jim chceme poskytnout. Zaměřit se chceme zejména na rekonstrukce původních bytových jader, elektroinstalace, rozvodů, omítek, výmalby chodeb a sklepů," uvedl místostarosta Jiří Unruh (Nezávislí pro Frenštát).

Skokanský klub ve Frenštátě pod Radhoštěm se chystá na modernizaci můstků

Skokanský můstek

Skokanský klub ve Frenštátě pod Radhoštěm začíná sbírat první dokumenty potřebné k rekonstrukci můstků. Moravskoslezský kraj nechal zpracovat studii na novou podobu areálu Jiřího Rašky. Ta počítá s modernizací můstků, novým zázemím, muzeem a dalšími turistickými atrakcemi.

Do oprav bytů i celých domů podle něj město každoročně investuje více než 10 milionů korun. "Vybrané nájemné ve stávající výši zdaleka nedosahuje potřebné výše. Stavební práce, materiál a další vstupy velmi podražily, rostou ceny veřejných zakázek. Cílem tedy je, aby peníze, které vybereme na nájemném, se vrátily do bytového fondu," uvedl Unruh.

Nové ceny nájmů v obecních bytech se budou pohybovat u drtivého počtu bytů v rozmezí 48 až 50 korun za metr čtvereční měsíčně. V domech s pečovatelskou službou to bude zhruba 36 korun. Město si nechalo vypracovat aktuální znalecký posudek, jaká je obvyklá výše nájemného v bytových domech.

"Dle uvedeného posudku je cena nájemného za metr čtvereční a měsíc u bytů, které se nacházejí v domech po celkové revitalizaci, tedy opravě obvodového pláště a výměně oken, odhadnuta na 94 korun. V domech, kde byla provedena částečná revitalizace na 86 korun. Této ceny ani po zvýšení zdaleka nedosáhneme," uvedl místostarosta.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související