Frenštát s Kopřivnicí spojí cyklostezka za 50 milionů. Stavba už začala

4. duben 2020 13:20

Ve Frenštátu se začalo se stavbou cyklostezky do Kopřivnice za téměř 50 milionů korun. Po dlouhých diskuzích ji nakonec schválili zastupitelé na svém únorovém zasedání. Do jejího zahájení ale zasáhla pandemie koronaviru. I proto se na stavbě dodržují přísnější pravidla.

„Nacházíme se před koncem úseku, kde by měla být zbudována lávka přes Lubinu,“ vysvětluje v místě budované cyklostezky ve Frenštátu pod Radhoštěm Rostislav Balaš. Jeho firma má na starost první fázi budování cyklostezky – tedy úpravu okolí před samotnou výstavbou. „Probíhá kácení stromů zasahujících do cyklostezky,“ dodává.

Na místě jsou aktuálně tři jeho pracovníci, kteří mají kromě ochranných rukavic na obličeji také roušky. Podle Balaše ale šíření koronaviru na stavbě zatím nijak neprojevilo. „Musím zaklepat, zatím ne. Mám uzavřenou komunitu lidí, kteří nebyli v rizikových oblastech. A ani nenavštěvujeme místní obchody, aby byl styk s okolím co nejmenší,“ dodává Balaš.

Čtěte také

Podle Jiřího Muroně ze stavební společnosti, která má na starost budování mostů a lávek na cyklostezce, mohou stavbu teoreticky ohrozit tři věci. Kromě zpřísnění karanténních opatření to může být třeba omezení dodávek materiálu. Dalším rizikem je pak zavlečení nemoci přímo mezi dělníky na stavbě. Proto tam platí i přísnější opatření.

Cyklostezka musí být hotová do konce roku, protože je vázaná na dotaci, která pokryje téměř polovinu jejích nákladů. Podle starosty města Miroslava Halatina (ODS) se zatím zpoždění neočekává. „Mám za to, že je to realizovatelné. Zatím musím říct, že je dobře, že nemají zdravotní problémy v takové míře, že by to stavební firmu brzdilo,“ dodává starosta.

Jestli nedojde k problémům, měli by se lidé ve Frenštátě po nové cyklostezce projet už v polovině listopadu.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související