Frenštátská cyklostezka bude dražší o 1,5 milionu. Navýšení schválili zastupitelé

9. červenec 2020 12:40

Frenštátská cyklostezka Lubina – Lomná se prodraží. Město za ní nakonec zaplatí o 1,5 milionu korun více. Ve středu o tom rozhodli zastupitelé. Může za to starý dendrologický průzkum, kvůli kterému museli stavaři vykácet více stromů a změnit technologii opravy vozovky. Celkem tak za 6,5 kilometru stezky zaplatí přes 41 milionů korun.

„Hlasoval jsem proti, protože se domnívám, že došlo k porušení smlouvy, o jejímž dodatku jsme měli hlasovat. Zároveň jsem zadal úkol kontrolnímu výboru, aby smlouvu a její plnění prověřil,“ vysvětluje zastupitel Vojtěch Svoboda (ANO).

Porušení smlouvy podle něj připustil i právník města. Mohou za to vícepráce, které stavaři provedli bez předchozího schválení městem. Podle starosty Frenštátu Miroslava Halatina (ODS) ale může dojít ke schválení víceprací i zpětně.

Za vícepráce může starý dendrologický průzkum z roku 2016. Od té doby vyrostlo v trase cyklostezky více stromů a keřů, které firma bez schválení městem navíc vykácela. Další vícepráce pak vznikly na dvou úsecích cyklostezky, kvůli prorůstání stromů do vozovky, které povrch silnice zvedají.

„Podle projektu se tam mělo provést sfrézování stávajících pěti centimetrů asfaltového povrchu a nahradit novými pěti centimetry asfaltu. Teď se v tom úseku číslo jedna stávající povrch rozfrézuje, přidá vyrovnávka a teprve na to se přidá pět centimetrů asfaltu,“ vysvětluje Jan Janotka z odboru investic a rozvoje.

Zastupitelé kritizovali také to, že si stavební firma neprohlídla staveniště předtím, než ho přebrala a zpětně městu účtuje už provedené vícepráce. „Neumím si představit, že před realizací stavby se celá trasa neprošla a nezjistil se skutečný stav. To je to, co mne na tom zaráží,“ dodává zastupitel Milan Loprais (SNČR).

I přesto nakonec zastupitelé dalších 1,5 milionů korun na cyklostezku schválili. Hrozilo totiž, že kvůli sporům se stavební firmou by město nestihlo cyklostezku vybudovat do konce roku, čímž by přišlo o 22milionovou dotaci.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související