Frýdlantsko Franze Kafky: Výstavy

Festival Frýdlantsko Franze Kafky je spojením literatury, výtvarného umění, hudby a divadla. Cílem projektu je nejen zvýšení povědomí obyvatel a návštěvníků regionu Frýdlant o vztahu světoznámého spisovatele Franze Kafky k městu a k celému regionu, ale také zvýšení zájmu o literaturu a vzdělání jako takové.

Festival zpřístupňuje kulturní odkaz autora všem skupinám obyvatel, umožňuje setkávání profesionálů a nadšenců i amatérů z řad veřejnosti, a láká mladou generaci. Také proto jsou všechny aktivity festivalu přístupné zdarma, respektive za dobrovolné vstupné.

Součástí festivalu jsou výstavy

Jaromír 99 - Pod zámkem

Jaromír Švejdík alias Jaromír 99, se výtvarně podílel na filmovém komiksu Alois Nebel, jehož podmanivá vizuální stránka zapsala Jaromírovu tvorbu do povědomí široké veřejnosti. Dalším jeho projektem je i Zámek Franze Kafky, který prezentuje výstava v Zámeckém pivovaru ve Frýdlantě. Výstava je přístupná do 20. září 2020 a je součástí prohlídek pivovaru nebo po domluvě na recepci pivovaru +420 487 989 000.

Jiří Slíva - Kafka a Frýdlant

Výstava děl Jiřího Slívy, výtvarníka a básníka, který se dlouho kafkovskému tématu věnuje, je v Galerii Radnice ve Frýdlantě. Výstava je ve výstavní síni radnice přístupná až do 19. září 2020 denně od 10.00 do 17.00 hodin.

Iva Vykypělová - Franz Kafka Aforismy

V Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce pod Smrkem se v pátek 21. srpna od 18 hodin koná vernisáž výstavy výtvarně zpracovaných Kafkových aforismů, vepsaných bílým písmem na transparentních velkoformátových plastových podkladech. Výstava byla vytvořena na Happeningu Franze Kafky v roce 2019, pro festival Frýdlantsko Franze Kafky byla zapůjčena od města Frýdlant. Výstava bude přístupná v otevírací době muzea do 20. září 2020.

Po vernisáži bude následovat představení Krátkého a úderného divadla v sále Jizerskohorského technického muzea, které začne ve 20 hodin. V našem vysílání o něm hovořil jeden ze zakladatelů divadla, Miroslav Holubec, poslechněte si ho:

Plakát představení Krátkého a úderného divadla

Český rozhlas Liberec je mediálním partnerem projektu.

Partnerem a spolutvůrcem projektu, určeného pro milovníky literatury, komiksu a tajemných míst, se můžete stát i vy.

autor: reČRoL | zdroj: Frýdlantsko Franze Kafky
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.