G. K. Chesterton: Herečka má alibi aneb Zločin v divadle

25. prosinec 2021

Zveme vás k rozhlasové premiéře třetí ze čtyř detektivních povídek britského prozaika Gilberta Keithe Chestertona. Jmenuje se Herečka má alibi aneb Zločin v divadle.

Vražda v zamčeném pokoji. To je oblíbená výchozí situace klasických detektivních příběhů. Tento pokoj najdeme v suterénu divadla, kde díky právě probíhající zkoušce mají všichni alibi. Podaří se otci Brownovi prolomit důslednou vrahovu obranu?

Jak uslyšíte, když je na scéně otec Brown, žádné alibi není neprůstřelné.

Před týdnem jste si mohli poslechnout druhý z Chestertonových povídek s názvem Apollonovo oko aneb Příběh dvou sester a velekněze (ZDE).

Už 11. prosince první povídku s názvem Nejhorší zločin na světě aneb Otec Brown a snoubenec neteře Betty (ZDE). 

Účinkuje: David Viktora
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: Jan Čulík
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 25. 12. 2021

Kdo byl G. K. Chesterton?

Novinář, básník, prozaik, dramatik, ale také ilustrátor a filozof, vášnivý diskutér a křesťanský myslitel, to vše můžeme přiřadit ke jménu britského autora přelomu 19. a 20. století. K výše uvedenému výčtu dodejme ještě, že Gilbert Keith Chesterton uvedl na literární scénu jednoho z nejznámějších detektivů amatérů otce Browna.

V neposlední řade je G. K. Chesterton mistrem bonmotu. „Jenom ti, kteří vydrží ještě deset minut, když už je vše ztraceno, vytvářejí naději.“

Chesterton napsal přibližně osmdesát knih, několik set básní, kolem dvou set povídek, čtyři tisíce esejů a několik her. Zároveň psal sloupky pro noviny Daily News, Illustrated London News a vlastní G. K.’s Weekly, a navíc články pro Encyklopedii Britannica.

Gilbert Keith Chesterton

G. K. Chesterton

Novinář, básník, prozaik, dramatik, ale také ilustrátor a filozof, vášnivý diskutér a křesťanský myslitel.

Prosincový cyklus Setkání s literaturou nabídne čtyři detektivní povídky G. K. Chestertona: Nejhorší zločin na světě, Apollonovo oko, Herečka má alibi a Rudý měsíc z Meru. Prozradit můžeme, že všechny padouchy nakonec pokaždé dopadne otec Brown.

Katolický kněz je na první pohled neobvyklý detektiv, Chesterton jej obdařil vtipem, laskavou ironií, dobrým srdcem a silným intelektem. Jako inspirační zdroj mu posloužil přítel, katolický kněz John O`Connor. Příběhy pátera Browna vyšly v pěti sbírkách v letech 1911 až 1935, je jich přesně padesát a jsou neoddělitelnou součástí literárního díla svého tvůrce. Právě díky netradičnímu detektivovi v nich najdeme výrazný otisk autorovy osobnosti, jeho filosofii i etiku, nekonformismus, smysl pro paradox a věčné okouzlení tajuplností přírody a lidské duše.

Výrazným znakem Chestertonova díla, detektivní povídky s otcem Brownem v hlavní roli nevyjímaje, je humor. Když noviny The Times požádaly několik význačných osobností, aby napsaly esej na téma „Co je na světě špatného“, Chesterton odepsal stručně: „Vážení pánové, to já. S úctou G. K. Chesterton.“

autor: ele
Spustit audio