Galerijní ulici v Jistebníku zdobí velkoformátové rodinné fotografie místních obyvatel

26. květen 2016
Česko – země neznámá

Malá vesnička jménem Jistebník u Ostravy má jednu vskutku neobvyklou ulici. Jmenuje se Galerijní a začíná pod kostelem, v domě nazvaném Galerie u foťáka. Do něj se před časem nastěhoval ostravský fotograf Jan Lipina, autor myšlenky, která spojila sousedy. A co je v Galerijní ulici vlastně k vidění?

K cedulkám s čísly popisnými přidali fotky. Fasády domů a plotů zdobí velkoformátové rodinné fotografie místních obyvatel. Jistebník se tak může chlubit unikátní bezbariérovou galerií otevřenou všem a nonstop, s možností prohlídky při jízdě na kole, na koni, autem a v zimě na saních či běžkách. V noci je navíc nasvícená. A bez zákazu kouření a fotografování.

První byla archivní fotografie z rodinného alba, stará přes třicet let, kterou Jan Lipina umístil na vrata do zahrady. A pak se nápad šířil dál. Fotograf postupně oslovil i další sousedy. Každá myšlenka něco stojí a realizace si žádá počáteční investici. Prosadit první fotografie na domech sousedů stálo 26 piv, 10 zelených, 4 kávy, 2 nanuky, říká Výroční zpráva za rok 2013.

Touto fotkou to vše začalo

Nejsme anonymní, jsme sousedé

Pod tímto názvem proběhla 19. října 2013 vernisáž velkoformátových fotografií, které byly umístěny na většinu domů Galerijní ulice. Součástí akce bylo odhalení základního kamene a bohatý kulturní program. Do měsíce pak obrázky z rodinných alb ozdobily ploty a fasády dalších domů obyvatel Galerijní ulice. Místní lidé jsou na nich zachyceni tak, aby je co nejlépe charakterizovaly.

Dalším počinem byla společná výstava pod názvem „Takoví jsme byli“. To sousedé a všichni, kteří mají vztah k Jistebníku, vyhledali doma v krabicích staré fotografie, Jan Lipina je nazvětšoval a společně jimi pak vyzdobili svou ulici.

Galerie u foťáka

Pokud Jistebník někdy navštívíte a budete si chtít Galerijní ulici projít, měli byste podle zdejší značky dodržovat desetikilometrovou rychlost, při které si s vámi obyvatelé jednotlivých domů rádi popovídají. Občas se najdou i turisté, kteří se chtějí u domů vyfotit ve stejné pozici. A bývá jim vyhověno.

A protože ostravskému fotografovi Janu Lipinovi a jeho sousedům není žádný dobrý nápad cizí, rozhodli se vloni na podzim protáhnout Galerijní ulici pomyslně až na konec obce, k Lövyho rybníku, který nazvali Galerijní. Ten zdobí tři sochy – jedna na břehu a dvě přímo na hladině. Zůstaly tady po sochařském sympoziu, a je naděje, že k nim přibydou další.

autor: dam
Spustit audio