Guláš z hlívy ústřičné a jihomoravský zabíjačkový guláš

Máte rádi českou kuchyni? Pak se ve vašem stálém kulinářském repertoáru zcela jistě pravidelně objevuje také guláš. Toto jídlo z jednoho hrnce u nás zdomácnělo natolik, že už si málokterá hospodyňka či hospodář uvědomí jeho cizí původ. V Česku se dokonce pořádají různé soutěže o nejlépe uvařený guláš, jeden z nich také v našem regionu - v obci Chotěbuz na česko-polském pomezí. A právě tam jsme natočili také další díl rozhlasových Dobrůtek.



Guláš z hlívy ústřičné

Suroviny:
600 g hlívy ústřičné
600 g cibule
6 stroužků česneku
2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
1 rajský protlak
1 kávová lžička mletého kmínu
1 polévková lžíce majoránky
sádlo nebo olej
pepř
sůl
hovězí vývar nebo kostka bujónu

Postup:
V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji dozlatova. Poté přisypeme mletou papriku, promícháme a přidáme na proužky nakrájenou hlívu. Opečeme a podlijeme menším množstvím vody, přidáme protlak, utřený česnek, kmín, pepř a sůl, případně masox. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Necháváme vydusit všechnu vodu až do fáze, kdy se hlíva začíná přichytávat ke dnu kastrolu, promícháme a dolijeme trochu vody. Tento postup opakujeme až do okamžiku změknutí hlívy. Na konec zasypeme majoránkou a již bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, těstovinami.


Jihomoravský zabíjačkový guláš

Suroviny:
150 g sleziny
400 g vepřového plecka
100 g vepřových ledvinek
1 ks vepřového jazyka
4-5 ks cibule
300 g vepřového boku
4 lžíce sádla
800 g vepřového laloku
mletý kmín
8 stroužků česneku
mletý černý pepř
3 polévkové lžíce mleté sladké papriky
majoránka
sůl
5 polévkových lžic hladké mouky
bujón v kostce nebo hovězí vývar

Postup:
Cibule a česnek oloupeme. Cibule nasekáme nadrobno a česnek prolisujeme. Maso a vnitřnosti podle potřeby očistíme a nakrájíme na kostky. Sádlo rozehřejeme a osmahneme na něm cibuli. Přidáme maso a důkladně jej orestujeme. Pak maso zalijeme vývarem, osolíme, okořením a za stálého podlévání maso zvolna vaříme, než maso změkne. Šťávu z masa necháme vysmahnout. Zaprášíme ji moukou a opražíme. Zalijeme ji vývarem, přidáme česnek, papriku, kmín a zvolna vaříme, dokud maso zcela nezměkne. Hotový zabijačkový guláš podáváme s čerstvým chlebem.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.