Háčkovanými ozdobami obdarovává Lenka Podivínová své přátele

22. prosinec 2018

Paní Lenka se ručním pracím věnuje od dětství. Už v deseti letech začala vyšívat, babička ji naučila háčkovat a plést. Největší radost jí dělá, když objeví nějaké nové postupy. V adventním čase háčkuje ozdoby na vánoční stromek pro své přátele. Hotové jsou za pár minut, ale to škrobení!

 

„Teď háčkuju hvězdičku,“ popisuje Lenka Podivínová, „u ní se začíná kroužkem, říká se mu magický kroužek. A je to vlastně spojení řetízkových ok do kroužku, pak se vyháčkovává vlastní vzor. U této hvězdičky jsem se musela naučit spoustu nových věcí. Od dob, kdy jsem se v dětství učila háčkovat od babičky, se vymyslely další, nové a nové sloupky, a ty jsou právě tady krásně vidět.“

K háčkování Lenka nejraději používá přízi Perlovku, je k dostání v krásných barvách, i melírovaná, což výrobku dodá ‚další rozměr‘. Někdy použije i Kordonet, ale to je pak výrobek jako pavučinka a chce to opravdu hodně trpělivosti. Při háčkování i při škrobení.

„Taková jedna hvězdička, ta je během 5 minut hotová,“ říká Lenka. „Uháčkované to je opravdu velice rychle, složité je škrobení. To je ‚piplačka‘. Uháčkovaný výrobek připevním špendlíky na polystyrénovou podložku. Na špendlících nešetřím, doporučuju koupit špendlíky s hlavičkou a kvalitní, aby při škrobení nezrezly a nezkazily vám celé dílo. Velkou novinkou jsou škroby ve spreji, to znamená, že si háčkovanou ozdobu můžete v suchém stavu vytáhnout do správného tvaru, našpendlit, postříkat škrobem a je hotovo. Když se škrobí namokro, výrobek se vám slepuje a chce to trpělivost. Někdo ještě škrobí postaru, cukrovou vodou, tak to dělala moje babička. Výrobek se do cukrové vody ponoří, nechá se tam tak dvě, tři minutky, pak se vymačká, vytáhne a našpendlí na podložku.“

Háčkované ozdoby mají v průměru 5 až 10 centimetrů a lze je dozdobit korálky, uvázat na ně mašličku a pověsit na vánoční stromek.

Lenka Podivínová se v posledních letech věnuje také výrobě bižuterie z korálků.

 

Spustit audio