Hana Kotková: „Ke složitým skladbám je krvavá cesta. Denně hraji stupnice“

18. listopad 2016

Hana Kotková je více známá ve Švýcarsku, než v Česku. Návštěva v tamním rozhlase se jí stala před 20 lety osudnou.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Poznala se tam se svým pozdějším manželem, rozhlasovým a televizním producentem. Celá rodina žije dlouhé roky v Luganu. Její sólová dráha začínala v 80. letech na Janáčkově konzervatoři v Ostravě u profesora Vítězslava Kuzníka a vedla přes studia HAMU. Další vzdělání si pak doplnila u věhlasných pedagogů v Americe u Josefa Gingolda a ve Švýcarsku u Alberta Lysy.

„Studium houslí jsem začínala s tatínkem, který mne učil jednoduché písničky. Dnes, po mnoha letech života ve Švýcarsku, bych těžko mohla vystoupit před cimbálovku a zaprimášovat. Něco zůstalo, něco se vytratilo, ale myslím, že mi zůstal v mém hraní ten typicky slovanský, český, nebojím se dodat lašský zvuk, kterým se i ve světě mohu chlubit,“ říká vyhlášená interpretka soudobých partitur Hana Kotková, rodačka z Opavy.

Když jí před více než 10 lety dramaturg Pražského jara Antonín Matzner dal na výběr mezi houslovým koncertem Čajkovského a Feldmana, vybrala si v Čechách neznámou, křehkou hudbu amerického avantgardisty.

Publikum se v Obecním domě vzpouzelo. „Měl by se vedle sebe hrát Bach a Ligeti nebo právě Sciarrino nebo Sarriaho, to je jediná cesta, jak dnes uspět. Lucernský festival to udělal a dnes se soudobou hudbou slaví úspěch!“ dodává pro hudbu 20. a 21. století zapálená Hana Kotková.

Její repertoárová šíře je obdivuhodná a vedle oblíbených sonát Eugena Ysaÿe si ráda zahraje např. s Ivou Bittovou. Na jaře 2017 se umělecky potká s další svou přítelkyní z dětství, Martinou Jankovou, která své aktuální CD s písněmi Leoše Janáčka věnovala právě tatínkovi Hany - Štěpánu Kotkovi, se kterým slavná česko-švýcarská sopranistka od dětství zpívala v cimbálové muzice.

„Vraťme se do ticha,“ vyzývá Hana Kotková v souvislosti se svým pražským vystoupením v Divadle Archa, kde 20. listopadu uvádí kromě Bergova Kammerkonzertu také čarovnou Alegorii noci svého oblíbeného italského skladatele Salvatore Sciarrina. Jeho další houslový koncert uvede v české premiéře na Ostravských dnech 2017.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio